Izvor: B92, 23.Jan.2008, 04:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prve isporuke goriva posle blokade

Tel Aviv -- Izrael, nakon međunarodnih kritika blokade Gaze i upozorenja na opasnost od humanitarne krize, poslao gorivo u pojas Gaze

Kamioni s gorivom za električnu centralu i uljem za kuvanje prešli su preko graničnog prelaza Nahal Oz, a kasnije u toku dana se očekuje još jedna isporuka goriva, hrane i lekova preko prelaza Kerem Šalom. Veruje se da će gorivo omogućiti da ponovo u roku od 24 sata proradi jedina električna centrala u tom osiromašenom području koja je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zatvorena u nedelju.

Zbog toga je veći deo grada Gaze ostao bez struje.

Agencije UN za pomoć odmah su upozorile da će do kraja ove nedelje morati da obustave dostavu hrane.

Izrael je sinoć pristao da dopusti ogranično snabdevanje industrijskim gorivom, dizelom i butanom za domaćinstva i lekovima, ali ne i benzinom.

Odluka je doneta nakon upozorenja da će bolnice u Gazi ostati bez zaliha medikamenata i goriva za generatore ako Izrael ne dozovli prevoz dobara preko granice.

"Mi se nadamo da je Hamas dobio poruku", izjavio je portparol izraelškog Ministarstva spoljnih poslva Arije Mekel, naglasivši da Palestinci mogu kada hoće da smanje broj raketnih napada.

Međutim, i danas je najmanje jedna raketa ispaljena iz Gaze pala na pogranični izraelski grad Sderot, ali nikoga nije povredila.

Izvori u ministarstvu odbrane su naglasili da se dozvoljava samo minamalno snabdevanje gorivom i lekovima i da je to jednokratno olakšanje blokade.

Sve granice prema Gazi zatvorene su u petak zbog neprestanih raketnih napada palestinskih ekstremista na jug Izraela.

Izraelski premijer Ehud Olmert rekao je juče aktivistima svoje partije Kadima da neće dozvoliti humanitarnu krizu, ali da nema namerau da olakša živote Palestinaca.

Elektrana u Gazi ponovo radi

Jedna od dve turbine u jedinoj električnoj centrali u pojasu Gaze danas je ponovo proradila, nakon što je Izrael dopustio da se minimalne količine goriva isporuče Palestincima.

Direktor centrale Derar Abu Sisi je potvrdio da struja ponovo stiže u pojedine delove grada Gaze.

U nedelju je taj grad većim delom utonuo u mrak jer je elektrana prestala da radi zbog nedostatka goriva.

Odluka Izraela da bar donekle olakša blokadu doneta je posle rastućeg međunarodnog pritiska i drastičnog smanjenja broja raketa koje palestinski ekstremisti svakodnevno ispaljaju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.