Izvor: B92, 08.Maj.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva sednica radne grupe clanova Komiteta za povratak Srba na Kosovo

Prva sednica radne grupe clanova Komiteta za povratak Srba na Kosovo odrzana je u Pristini u sedistu misije Ujedinjenih nacija. Komitet cine predsednik Srpskog nacionalnog veca Kosova i Metohije, vladika rasko-prizrenski Artemije, sef UNMIK-a Bernar Kusner, komandant KFOR-a, spanski general Huan Ortunjo i sefovi misija UNHCR-a, Denis Meknamara i OEBS-a Dan Everts. Jeromonah Sava Janjic, koji je prisustvovao sastanku u ime vladike Artemija, u izjavi za nas program rekao je da se razgovaralo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o pocetku aktivnosti na organizovanju povratka raseljenih Srba kao i o poseti misije komiteta odredjenim lokacijama na Kosovu. "Do sada se govorilo o povratku u Osojane kao i u druge oblasti a dinamika razvoja ce zavisiti od svih faktora na terenu", rekao je za B292 jeromonah Sava i dodao:

"Cvrsta je namera svih ucesnika da se sto pre krene sa ovim procesom, i da vec u toku leta imamo prve povratnike, ali u uslovima bezbednosti i dostojanstva, dakle, niposto se ne sme dozvoliti da povratak bude nepripremljen, kako ne bi doslo do nezeljenih posledica. Takodje je odluceno da se formira jedna donatorska komisija, koja bi radila na organizovanju prikupljanja materijalnih sredstava za povratak tih ljudi, a posebna koordinacija ce biti vrsena sa americkom kancelarijom koja je vec pocela aktivnosti po posebnom nalogu drzavnog sekretara, nakon nase posete u februaru mesecu" rekao je otac Sava.

Iako pozvan na sastanak Komiteta za povratak Srba, predsednik Srpskog nacionalnog veca Kosovske Mitrovice, Oliver Ivanovic se nije pojavio. On je u izjavi za nas program rekao da ce SNV iz Kosovske Mitrovice uskoro doneti odluku o eventualnom ucescu u zajednickom Komitetu za povratak prognanih Srba. Rezloge ne pojavljivanja na danasnjem sastanku Oliver Ivanovic objasnjava sledecim recima:

"Moj stav je od ranije da se ovo pitanje nepotrebno politizuje, a ovaj potez je isto tako deo jedne politicke akcije koji stoji iza ovoga. Osnovno je da se Srbi vrate i to ne sme biti predmet politizacije. Pre ikakve moje odluke, ocekujem izjasnjavanje predstavnika medjunarodne zajednice o programu koji smo dostavili za povratak Srba u Osojane, Istok, Klinu, Trstik i Dolac. To je jedini precizni plan koji je iko dostavio, a njihova funkcija bi po meni imala vise smisla ako bi se oni odlucili da za neku drugu sredinu razmisljaju o povratku Srba", izjavio je Ivanovic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.