Izvor: B92, 01.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva presuda za zločin u Sarajevu

Sarajevo, Beograd -- Sud BiH osudio je Abduladhima Maktoufa na pet godina zatvora za ratni zločin protiv civila na području Srednje Bosne.

Maktouf je, prema optužnici, kao pripadnik Armije BiH svesno pomogao Abu Džaferu i ostalim pripadnicima odreda El Mudžahid da kao taoce uzmu tri civila hrvatske nacionalnosti. Presudu je donelo krivično veće Posebne kancelarije za organizovani i privredni kriminal i korupciju Suda BiH. To je prva osuda za ratni zločin koju je doneo sud >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bosne i Hercegovine.

"On je vozio kombi kojim su taoci prevezeni u kamp odreda El Mudžahid u selu Orašac, gde su pripadnici istog odreda doveli još dva taoca. U tom kampu su pripadnici odreda El Mudžahid tukli i maltretirali taoce, a vrhunac je bio odrubljivanje glave Dragoljubu Popoviću", navodi se u saopštenju Suda BiH i dodaje da su preostala četiri civila na kraju oslobođeni.

Zakon za krivična dela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva predviđa zatvorsku kaznu od 10 godina do doživotnog zatvora, ali je sud u slučaju Abduladhima Maktoufa uvažio činjenicu da je optuženi u ovom zločinu bio pomagač u izvršenju, tako da je Veće odredilo zakonski predviđenu mogućnost određivanja niže kazne. Maktouf se u pritvoru u Sarajevu nalazi od 12. juna 2004. godine.

Sporazum tužilaštava Srbije i BiH

Tužilac Bosne i Hercegovine Marinko Jurčević i tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević potpisali su danas u Beogradu sporazum o saradnji.

Tužilaštva dve zemlje već sarađuju na pojednim predmetima, kao na primer na predmetu Zvorničke grupe. Sporazum predviđa mogućnost razmene dokumenata, dokaza i svedoka između dve zemlje, a kao i predhodni sporazum, koji je naše tužilaštvo potpisalo s Hrvatskom, deo je pripreme nacionalnih pravosuđa za preuzmanje slučajeva od Tribunala u Hagu.

Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine Srbije, kaže da svi imaju zajednički cilj, a to je privođenje zločinaca pravdi: "Ima više predmeta. Znači, u sklopu izlazne strategije Haškog tribunala, doći će masa vođenih istraga, tako da mi ne bismo sada licitirali koliko će ih biti i koji će to slučajevi biti. Mi praktično sarađujemo u slučaju 'Zvornik' i raznim slučajevima."

Tužila za ratne zločine Bosne i Hercegovine kaže da to nije posao koji se može završiti za godinu dana, već da će to biti dugotrajan proces: "Ogroman je broj predmeta, jer se u Bosni počinjeni teški zločini. Dokazi se nalaze u Bosni, a počnici se nalaze i u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Najgora varijnata je da oni ostanu na slobodi."

Prema rečima predsednika Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasima Ljajića, Srbija je od Trbunala u Hagu zatražila deset predmeta koji su u fazi istrage i sada očekuje dogovor. U Tribunalu se trenutno vodi 60 istraga u predkrivičnom postupku za koje se očekuje da će biti prepušetni nacionalnim sudovima. Od sudova u Srbiji, Bosni i Hrvatskoj očekuje se da procesuiraju i zločine koje Tribunal nije istraživao, a prema rečima Rasima Ljajića, u Srbiji se trenutno vodi 40 predkrivičnih postupaka za ratne zločine.

Predstavnik ambasade Sjedinjenih Država Roderik Mur je rekao da je Sporazum korak bliže da domaća pravosuđa preuzimu slučajeve od Tribunala, pozvavši vlasti u Srbiji da "što brže pronađu i optuže sve izvršioce ratnih zločina", posebno Ratka Mladića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.