Izvor: B92, 07.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva odšteta prisilno mobilisanom

Beograd -- Izbeglica, prinudno mobilisan 1995. i odveden u Erdut, a zatim oboleo od PTSP-a, dobio je parnicu protiv države Srbije.

Prvi opštinski sud u Beogradu je naložio Republici Srbiji da mu isplati 183.300 dinara na ime naknade štete za pretrpljene duševne bolove za umanjenje opšte životne aktivnosti, nastale usled obolevanja od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP). To je prva presuda sudskih organa u Srbiji u kojoj je utvrđeno da je obolevanje od PTSP-a bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uzročno-posledično povezano sa nezakonitim hapšenjem.

Prisilno mobilisane izbeglice tada su bile odvođene u kamp u Erdutu, gde su bili izloženi psihičkoj i fizičkoj torturi, a zatim odvođeni na ratišta, saopštila je Međunarodna mreža pomoći IAN, čiji je klijent dobio parnicu protiv države Srbije.

U ovom postupku klijenta su besplatno zastupali advokati IAN-a, koji u ime još 95 prisilno mobilisanih izbeglica iz Hrvatske i BiH vode postupke protiv Republike Srbije za naknadu štete.

Postupci se vode zbog povrede časti, slobode i prava ličnosti i umanjenja opšte životne aktivnosti, koju su im 1995. godine nezakonitim lišavanjem slobode i odvođenjem na ratom ugroženu teritoriju naneli pripadnici MUP-a Srbije - protivno Ustavu i Zakonu o izbeglicama Republike Srbije, kao i međunarodnoj Konvenciji o izbeglicama.

Do sada su psiholozi i psihijatri IAN-a stručnim pregledom utvrdili da 32 od ovih prisilno mobilisanih osoba boluje od PTSP-a, kaže se u saopštenju te organizacije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.