Prva desetka još u porodilištu

Izvor: Kurir, 01.Okt.2012, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva desetka još u porodilištu

Test ocenjuje vitalnost novorođenčeta, rad srca, pluća, mišićni tonus, reflekse i boju kož

Tek što stignu na svet, u prvom i petom minutu po rođenju, bebe prolaze kroz prvi test u životu! Radi im se takozvani Apgar. Procenjuje im se vitalnost proverom pet važnih parametara - broja otkucaja srca u minuti, disanja, mišićnog tonusa, refleksa i boje kože.

U zavisnosti od stanja, za svaki od njih beba može da dobije - nula, jedan ili dva boda. Na taj način se, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << što je moguće preciznije, utvrđuje kako je novorođenče preživelo porođaj, pogotovo ako je bio težak, proces prilagođavanja na nove uslove van materice i da li se i kako oporavlja od početnih teškoća. Najviša ocena koju beba može da dobije je deset, a najniža 0.

Zato, ako ste se pitali šta je broj na bebinoj otpusnoj listi, koji je na primer 9/10, pa to je Apgar!Test je dobio ime po doktorki Virdžiniji Apgar, američkom anesteziologu koja je 1953. godine osmislila taj bodovni sistem. Jer tada se već znalo da je za buduće zdravlje bilo izuzetno bitno kakva je beba bila posle teškog i napornog porođaja.Majke se uglavnom nisu sećale svega.

Bile su iscrpljene, tako da kasnije, kad bi ih pedijatar pitao za pojedinosti tokom porođaja i o bebi odmah po rođenju, nisu znale da kažu, na primer, koje je boje bila bebina koža ili da li je reagovala na nadražaje. Zato je dr Apgar smislila da se bebino stanje oceni odmah u prvom i petom minutu po rođenju.

Doktor koji je prisustvovao porođaju sve to je uredno beležio. Svaku pojedinost kao što je oživljavanje ili neka druga procedura. Baš kao što je to i danas.Ukoliko je u prvom minutu beba u lošem stanju, pedijatri momentalno pružaju svu neophodnu pomoć, te se uglavnom u petom minutu Apgar ocena popravlja.

Najviše beba dobije ocenu 9/10. Nije loš skor ni devet i osam, dok četiri, pet, šest i sedam imaju bebe koje su, na primer, imale manjak kiseonika tokom porođaja. Apgar nula, jedan, dva i tri su lošije ocene i takvim bebama se odmah pruža neophodna pomoć.

Apgar ocene

Boja kože:- ružičasta - 2 boda- trup ružičast, a ručice i nožice modre - 1 bod- modra ili bleda - o bodova

Disanje:- pravilno ili snažan plač - 2 boda- grčevito "hvatanje" vazduha ili slab plač - 1 bod- ne diše, ne plače - 0 bodova

Tonus mišića: - dobar, obilna spontana motorika - 2 boda- oslabljen, usporena motorika - 1 bod- mlohav, nepokretan - 0 bodova

Refleksna nadražljivost: - plač, pokret - 2 boda- grimasa, slab pokret - 1 bod- bez odgovora - 0 bodova

Rad srca: - više od 100 otkucaja, dobro punjen puls - 2 boda- manje od 100 otkucaja, slabo punjen puls - 1 bod- nema pulsa, ne čuju se akcije srca - 0 bodova

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.