Izvor: B92, 30.Jan.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Prva avansna uplata iz Iraka"

Kragujevac -- Iz Iraka je, na osnovu ugovora o izvozu vojne opreme i naoružanja, stigla prva avansna uplata, potvrdio ministar odbrane.

Sve fabrike namenske industrije u Srbiji će deo te uplate dobiti najkasnije sledeće sedmice, izjavio je danas u Kragujevcu Dragan Šutanovac. Podsetivši da je ukupna vrednost tog ugovora 236 miliona dolara, Šutanovac je rekao da će "Zastava oružja" u ovoj godini prodati proizvode za oko pet miliona dolara i da će već narednih dana dobiti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << million dolara, kao deo od već pristigle avansne uplate.

"U okviru ugovorenog izvoza oružja i vojne opreme u Irak 'Zastava oružje' će u ovoj godini na tom tržištu prodati 18.000 pištolja CZ 99 od čega će 3.000 biti posebno rezbareni i gravirani jer su namenjeni državnicima i drugim važnim ljudima u toj zemlji", najavio je Šutanovac prilikom obilaska kragujevačke fabrike.

Prema njegovim rečima, puška M21, rađena po NATO standardima, u toku narednog meseca, ako ne i već sutra, ući će u naoružanje Vojske Srbije, a postoji mogućnost da se količina od 1.500 tih pušaka poveća.

Ocenjujući da se proizvodi "Zastava oružja" i izvoze i uvoze na osnovu političkih odluka, Šutanovac je rekao "da ukoliko mi u Srbiji rešimo da budemo neprijatelj zapadnom tržištu uopšte, bojim se da će uopšte doći do realizacije potpisanih ugovora o izvozu".

U razgovoru s rukovodstvom fabrike, Šutanovac je izrazio ubeđenje da oružari Srbije imaju šansu jer imaju dobar proizvod i da se ukupni spoljnotrgovinski deficit može smanjivati.

Ministar odbrane nije želeo da daje procenu o višku zaposlenih u kragujevačkoj fabrici oružja, ali je rekao da rukovodstvo i sindikat predlažu socijalni program za oko 200 radnika.

"Raduje me što možemo da povećamo kapacitete jer ćemo imati nove poslove, pre svega za izvoz u arapske zemlje koje su zainteresovane da trguju sa Srbijom, pored američkog gde se posredstvom Remingtona već izvozi", naglasio je Šutanovac.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.