Prva 5G mreža u Evropi stiže 15. juna, digao je Huawei!

Izvor: Mondo, 12.Jun.2019, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva 5G mreža u Evropi stiže 15. juna, digao je Huawei!

Španija će prva u Evropi dobija 5G mrežu 15. juna, gradio ju je - Huawei!

Španija će prva u Evropi uvesti 5G uslugu u nekoliko gradova već u subotu, 15. juna, u saradnji s kineskom kompanijom Huawei, najavio je izvršni direktor Vodafone Spain, Antonio Koimbra. Vodafone će lansirati 5G uslugu u Madridu, Barseloni, Valensiji, Sevilji, Malagi, Saragosi, Bilbau, Vitoriji, San Sebastijanu, La Korunji, Vigu, Gijonu, Pamploni, Logronju i Santanderu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<

Brzina prenosa podataka će biti povećana na dva gigabita u sekundi (Gbps) do kraja godine, što je 10 puta više od trenutnog 4G maksimuma, uz smanjenje latencije na manje od pet milisekundi u idealnim uslovima - latencija je kašnjenje i to je jedna od glavnih karakteristika 5G mreže, da je u stanju da ponudi upravljanje situacijama u realnom vremenu na daljinu, kakve su operacije ili vožnja na daljinu.

Pročitajte i ovo:  5G u Srbiji najranije do kraja 2020. godine.

Španska podružnica Vodafone mreže je prva u svetu sprovela 5G poziv na prošlogodišnjem Svetskom Mobajl Kongresu, a zatim je instalirala 5G ćelijske lokacije u početnih šest gradova (Madrid, Barselona, Valensija, Bilbao, Malaga i Sevilja) nakon što je dobila frekvenciju od 90 MHz u 3,6- 3,8 GHz širokopojasnoj mreži.

Ova frekvencija trenutno pokriva oko 50 posto stanovništva u 15 navedenih španskih gradova, ali će biti proširena narednih mesecima, poručio je operator, dodajući da će korisnici moći da uživaju u 5G romingu u Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Italiji, počev od sledećeg meseca.

Još uvek nije objavljeno koji 5G telefoni će biti u ponudi u Španiji.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.