Izvor: Blic, 30.Okt.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pršut za desetku

Pršut za desetku

POŽEGA - Poljoprivredna škola u Požegi tokom celog meseca različitim manifestacijama obeležila je jubilej - 50 godina postojanja. Prošlog vikenda u ovoj ustanovi, koja je srpskoj poljoprivredi skoro dala 4.000 stručnjaka, održana je svečana akademija i velika poljoprivredna izložba.

- Uspeli smo da angažujemo brojne izlagače u oblasti stočarstva, ratarstva, voćarstva i prerade poljoprivrednih proizvoda i smatramo da je to pravi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << način za obeležavanje jubileja. Sama izložba je i pokazatelj koliko naši učenici uspevaju da utiču na osavremenjavanje poljoprivredne proizvodnje u svojoj okolini - rekao je Milan Marinković, direktor škole.

Brojni gosti i posetioci izložbe imali su prilike da vide najbolje krave, ovce i svinje koje se gaje u Požegi i susednim opštinama, zatim najbolje primerke kukuruza, krompira i jabuka.

Najveća gužva je vladala na štandovima prerađivača gde se mogao probati najbolji zlatiborski pršut i slanina, med iz Kosjerića i razne đakonije požeških pekara. Iako zvanični žiri ove godine nije ocenjivao prerađivače, nezvanični žiri novinara složio se da svi izlagači zaslužuju desetku.

U zvaničnom, takmičarskom delu, stručni žiri je za najbolji kukuruz nagradio Božu Radovanovića iz Čestobradice, a za krompir Iliju Dragutinoviću iz Kalenića. U kategoriji voćara Ariljci su bili bez premca: prvi je bio Dragan Vasiljević, drugi Milan Krčevinac, a treći Vuk Damljanović.

Najbolji zapat ovaca je Srećka Mandića iz Visibabe, a zapat svinja Mladena Markovića iz istog sela.

U Kategoriji krava najbolja prvotelka je vlasništvo Vuka Čolića iz Pilatovića, junica Tola Pavlovića iz Gorobilja. Ukupni pobednik izložbe je Milojko Stefanović iz Gorobilja, vlasnik šestogodišnje krave Ruže.

D. Jovanović

Birotehnička kuburi sa prostorom Gužva u učionici

U Administrativno-birotehničkoj školi u Nišu 758 đaka primorano je da sluša nastavu u pretesnim učionicama. Rukovodstvo škole traži od nadležnih da im se dodeli nova zgrada, jer je škola sada smeštena u neadekvatnom prostoru, bez dvorišta i sportske sale.

- Kad je škola formirana 1994. godine, bilo je 19, a sada imamo 27 odeljenja. Popularnost naše škole je izuzetna, ove godine smo u prvi razred upisali samo odlikaše. Smešteni smo u zgradi koju je nekada koristio sindikat. Bili smo primorani da velike učionice pregradimo, tako da sada većina učionica ima petnaestak kvadrata u kojima nastavu sluša više od 30 učenika. Škola se nalazi na samom Trgu kralja Milana, sve učionice su okrenute ka jugu. Kad je toplo, ne mogu ni prozori da se otvore jer je velika saobraćajna buka. Đaci fizičko po lepom vremenu rade na terenima u Tvrđavi, a zimi u sali OŠ 'Vuk Karadžić'. U toj školi se nalazi i naš kabinet za praktičnu nastavu vatrogasaca - priča direktor ove škole Milorad Gavrilović.

Prema njegovim rečima, stanje sa prostorom se dodatno pogoršalo pre tri godine kad su formirana dva ogledna odeljenja za poslovnog administratora.

- Bili smo primorani da u dve velike učionice opremimo kabinete za simulaciju rada u biroima. Za to smo dobili donaciju od 35.000 evra. Tako da sad naši učenici iz odlično opremljenog prostora prelaze u katastrofalne uslove za učenje - kaže Gavrilović.

Milica Stanković, profesorka grupe pravnih predmeta, upozorava da je teško raditi sa učenicima koji su zgurani u malom prostoru.

- Jako mi ih je žao. Teško im je da se koncentrišu i sigurno je da to utiče na njihovo znanje. Dodatno otežava to što se prozori ne mogu otvoriti zbog buke ili hladnoće, jer đaci sede odmah pored prozora - kaže ova profesorka.

Dimitrije Jovanović, učenik, priča da mu je strašno teško da sedi u takvim učionicama.

- Imam utisak kao da sedimo jedni drugima na glavi. Nemamo gde ni torbe da ostavimo, a zimi kapute i jakne stavljamo na stolovima. Užasno je zagušljivo jer su stolice poređane jedna do druge. Svima je jako teško, užasno je kad je toplo vreme kao sada. Često plivamo u znoju - ističe Dimitrije.

V. Torović

if(!window.goAdverticum)document.write('');if(window.goAdverticum)goAdverticum.addZone(31711);

|

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.