Prst u oko Unesku (4): Od Plitvica do Rilskih manastira

Izvor: Vesti-online.com, 09.Maj.2019, 00:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prst u oko Unesku (4): Od Plitvica do Rilskih manastira

Kada su u pitanju bivše jugoslovenske republike, sa najviše nasleđa na Uneskovoj listi može se pohvaliti Hrvatska. Stari grad u Dubrovniku, al i Trogiru nalaze se pod zaštitom UN. Pored njih, na listi su se našla i Dioklecijanova palata u Splitu, Plitvička jezera, Episkopski kompleks Eufrazijeve bazilike u istorijskom centru Poreča, Katedrala Svetog Jakova u Šibeniku, kao i Starigradsko polje na Hvaru.

Susedna Bosna i Hercegovina upisala je u prestižnu listu Stari grad >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u Mostaru i most Mehmed Paše Sokolovića u Višegradu, dok Slovenija ima dva zaštićena lokaliteta: Škocjanske pećine i praistorijske sojenice oko Alpa.

Crna Gora zaštitila je prirodni i kulturno- istorijski region grada Kotora, kao i nacionalni park Durmitor. Makedonija ima jedan upis u Uneskovu listu, a to je područje Ohrida sa spomenicima kulture, istorije i prirodnog okruženja. Susedna Bugarska je na listu dospela isto kada i Srbija, davne 1979. godine. Najpre su se među zaštićenima našli crkva Bojana, Madarski konjanik, Kamene crkve u Ivanovu, kao i trački grob u Kazanjlaku, a u godinama kasnije prepoznat je značaj starog Grada Nesebara, prirodnog rezervata Srebarna, kao i nacionalnog parka Pirin, Rilskih manastira i Tračkog groba u Sveštariju.

I komšijska Rumunija može se pohvaliti sa bogatim kulturnim nasleđem. Prvo je na Uneskovu listu upisala deltu Dunava 1991. godine, a kasnije sela sa utvrđenim crkvama u Transilvaniji, manastir Horezu, brojne crkve u Moldaviji, kao i dačka tvrđava u planinama Orašti, crkvene brvnare u Maramurešu i istorijskim centar grada Sigišoara.

Italija 46

Španija 43

Francuska 38

Nemačka 36

Engleska 26

Grčka 17

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.