Prozom se odvikavaju od kriminala

Izvor: Blic, 17.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prozom se odvikavaju od kriminala

VALJEVO - Dati šansu osuđenicima da pišu i stvaraju i da na festivalima dobiju priznanje za svoju kreativnost, način je da izađu iz sfere kriminala - poruka je drugog festivala osuđeničkog literarnog stvaralaštva Srbije koji je održan juče u valjevskom Kazneno-popravnom zavodu za maloletnike. Među zatvorenicima prozaistima i pesnicima ima i teških prestupnika, ali i medijski poznatih ličnosti. Na konkurs za najbolje literarne sastave stiglo je 150 radova iz svih srpskih zatvora. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Viktor Bešić, koji je na pola od svoje dvogodišnje zatvorske kazne, kaže da je inspiraciju da piše pesme dobio tek kad je stigao na odsluženje u valjevski zatvor.

- Svoje emocije stavljam na papir, ali i slušam i kada drugari, na primer, pričaju da im je ljubav pukla, pa i te priče pretvaram u stihove - priča Viktor koji je na Festivalu osuđeničkog stvaralaštva predstavio svoju pesmu „Čekanje" i svirao na gitari.

Upravnik KPZ u Valjevu Slobodan Arsenijević kaže da u javnosti postoje predrasude da su kulturni sadržaji u zatvorima zanemareni. Ove manifestacije pokazuju da nije tako.

- Neki od naših štićenika, prvi put u životu su na izdržavanju kazne gledali pozorišnu predstavu ili bili na nekom koncertu. Za izlazak iz sveta kriminala i resocijalizaciju ovih ljudi potreban je izuzetan duhovni i intelektualni napor. Zato nastojimo da organizujemo što više kulturnih događaja i ovakvih festivala jer nagradom osuđenici dobijaju potvrdu da su na pravom putu povratka u društvo - ističe Arsenijević.

Za najboljeg pesnika među osuđenicima svih zatvora u Srbiji žiri je proglasio Bogdana Titelca iz Okružnog zavtora u Novom Sadu. Drugi je bio Nebojša Bakočević iz KPZ Padinska Skela, dok su treću nagradu podelili Ljiljana Horvatin iz KPZ za žene u Zabeli i Viktor Bešić iz KPZ Valjevo. Za najboljeg proznog pisca proglašen je Miroslav Aća iz KPZ Zabela, dok je drugi bio Radovan Milivojević iz Okružnog zatvora u Ćupriji. Treću nagradu podelili su Nada Gvero iz KPZ za žene u Zabeli i Milan Stošić iz KPZ Zabela.

Iako su predstavnici uprava zatvora odlučili da ne govore zbog kojih krivičnih dela kazne izdržavaju, „Blic" je uspeo da sazna da su među nagrađenim osuđenicima i incestoidni ubica, ubica bračnog druga zbog dugogodišnjeg zlostavljanja, osuđenik koji je izvršio tešku prevaru, osuđenik zbog razbojništva, diler droge... Na festivalu nije govorio, ali novinari su među nagrađenima videli i beogradskog glumca Nebojšu Bakočevića.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.