Provizija 35 miliona evra

Izvor: Politika, 21.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Provizija 35 miliona evra

Suzana Grubješić iz G17 plus optužila v. d. direktora „Srbijagasa” Sašu Ilića da je bez saglasnosti potpisao aneks ugovora o kupovini gasa, vredan 700 miliona evra

Poslanici srpskog parlamenta ponovo su juče, mimo dnevnog reda, otvorili debatu o ceni gasa, a ovaj put inicirala ju je Suzana Grubješić, šef poslaničke grupe G17 plus. Ona je tražila da nadležni ministri ispitaju zašto je Saša Ilić, vršilac dužnosti direktora „Srbijagasa”, bez znanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i saglasnosti Upravnog odbora potpisao aneks ugovora vredan 700 miliona evra. U debatu su se uključili i opozicionari, tražeći da odmah bude održana sednica Odbora za industriju, uz prisustvo resornog ministra, kako bi se sprečilo da UO danas potvrdi ovaj aneks.

Suzana Grubješić rekla je da je aneks ugovora potpisan 14. oktobra u Moskvi sa „Jugorosgasom”, i naglasila da je Ilić potpredsednik Upravnog odbora „Jugorosgasa”. Prema njenim rečima, direktor ima pravo da, bez saglasnosti UO, potpiše ugovor u vrednosti do dva miliona evra, a Ilić je potpisao aneks vredan 700 miliona evra za 2.300 miliona kubika gasa, što je količina dovoljna za celu godinu i sada traži saglasnost UO, koji zaseda danas, a peta tačka dnevnog reda je ratifikacija ovog aneksa. Grubješićeva je navela i da je „Jugorosgas” dobio proviziju od 35 miliona evra i pitala: „Zašto je ugovor potpisan u Moskvi, uvek se potpisivao u Beogradu, da li zato što Ilić traži sebi mesto u nekom ruskom NIS-u. Mislim da će i Ivica Dačić, ministar policije, moći da odgovori na ovo pitanje, a ovaj ugovor direktno utiče na cenu gasa.”

Ivan Andrić (LDP) tražio je od Slavice Đukić-Dejanović, predsednika parlamenta, da se odmah održi sednica Odbora za industriju, uz prisustvo Petra Škundrića, ministra rudarstva i energetike, kako bi odbor doneo obavezujuće uputstvo da UO „Srbijagasa” ne može da ratifikuje aneks ugovora.

Judita Popović (LDP) pozvala je predstavnike svih stranaka da konsenzusom donesu zaključak da Narodna skupština zatraži od vlade i Ministarstva rudarstva i energetike da na prvoj narednoj sednici vlada donese odluku, kojom se obezbeđuje sniženje cene gasa najmanje za iznos koji se plaća posredniku za uvoz gasa, PDV-a na ovaj iznos i za iznos koji je namenjen servisiranju „starog duga” prema isporučiocu gasa. Prema predlogu LDP-a, parlament bi zadužio vladu da sačini program mera, subvencija za korisnike prirodnog gasa iz kategorije domaćinstava, čija primena bi počela najkasnije od 1. novembra. Vlada bi, takođe, morala da prekontroliše poslovanje „Srbijagasa” i „Jugorosgasa” i da utvrdi da li je novouspostavljena cena gasa sačinjena u skladu sa zakonom. Prema predlogu LDP-a, Skupština bi obavezala vladu kojom se utvrđuju činjenice povodom spornog prenosa 25 odsto akcija preduzeća „Jugorosgasa” stranim kompanijama u toku 2005. i 2006. godine i da započne povraćaj ravnopravnog procenta vlasništva u preduzeću „Jugorosgas”. Vlada bi bila obavezana i da, na prvoj sednici, pokrene proceduru ukidanja posredništva u poslovima uvoza gasa.

Nenad Popović (DSS) rekao je da je razgovarao sa Ilićem i da on nije potpisao ugovor, već aneks ugovora i to u Beogradu, a ne u Moskvi. Popović je dodao da je ugovor, kojim je precizirana današnja cena gasa, „potpisao Milan Milanković iz G17 plus, a sada je samo potpisan aneks kojim se produžava njegova važnost”. Prema Popovićevim rečima, „svake godine u oktobru Rusi potpisuju ugovore sa svim državama u svetu kojima isporučuje gas i to je uobičajena praksa”. Popović je naglasio: „Aneks nema nikakvu snagu dok ga ne ratifikuje Upravni odbor, a drugo, o potpisivanju aneksa bili su obavešteni ministar Škundrić i predsednik UO Predrag Grgić iz DS-a. I treće, Ilić je još u julu, po nalogu DSS-a, podneo ostavku, a to što nije razrešen, nije naš problem.”

Reagujući na diskusiju Nenada Popovića, Suzana Grubješić je rekla da „Popović s pravom brani partijskog kolegu, ali podsetiću vas da odgovornost za gasni sektor pada na DSS, ne na poslanike, nego na sve one direktore i članove upravnih odbora. Imali ste Željka Popovića u NIS-u, pa kad smo mi uhvatili u kriminalu Miloša Tomića i isključili ga iz stranke, vi ste tog čoveka uzeli u svoje redove. U Ministarstvu i dalje sedi vaš čovek, Milutin Prodanović, a što se tiče Milankovića on jeste potpisao ugovor, ali je imao saglasnost vlade, što Ilić nije tražio.”

Jelena Trivan (DS) rekla je da DS podržava zahtev G17 plus i istakla da „nema nikakve sumnje da će vlada preduzeti sve potrebne mere i da će sva pitanja koja se tiču poskupljenja gasa biti razrešena”. Ona je rekla novinarima i da će biti učinjeno sve da vlada i skupštinska većina obezbede zakonito poslovanje u svim javnim preduzećima.

Dragan Todorović (SRS) kazao je da bi sednica Odbora za industriju bila najbolji način da se nađe rešenje za izlazak iz krize nastale poskupljenjem gasa, istakavši da je „očigledno da bi od poskupljenja gasa mnogi imali lične koristi, a građani štetu”. Za Todorovića je sve ovo „nagoveštaj da bi vrlo brzo moglo doći do raspada vladajuće koalicije”.

Milorad Buha (SRS), predsednik Odbora za industriju, rekao je poslanicima da je obavešten da Škundrić nije u Beogradu i ne može da dođe na sednicu tog odbora, ali „mi ćemo zasedati i doneti zaključke koje će ministar Škundrić odneti Upravnom odboru pre njihove sednice”.

Zaključujući jučerašnju sednicu, Slavica Đukić-Dejanović, predsednik parlamenta, pročitala je poslanicima poruku vlade u kojoj se kaže da „ugovor neće stupiti na snagu dok ga vlada još jednom ne pretrese”.

-----------------------------------------------------------

„Jugorosgas" osnovan pre deset godina

„Jugorosgas” je srpsko-ruska firma čije je osnivanje 1996. godine aminovala tadašnja Savezna vlada, u kojoj je prilikom osnivanja 50 odsto vlasništva imao Gasprom, a ostalih 50 delili NIS, Sartid, Progres-Beograd, Progresegas trejding, Beobanka.

-----------------------------------------------------------

Ilić: Načelno ugovaranje za predstojeću grejnu sezonu

Upitan da prokomentariše navode Suzane Grubješić, Saša Ilić, v. d. generalnog direktora, za „Politiku” kaže da aneks ugovora o kome šef Poslaničkog kluba G17 plus govori ne može biti važeći bez saglasnosti Upravnog odbora „Srbijagasa”, te da njegov potpis bez toga nema nikakvu validnost. Ilić je za „Politiku” rekao da je u Rusiji samo načelno ugovarao kupovinu gasa za predstojeću grejnu sezonu. Ilić je jedini preostali član DSS-a koji se nalazi na čelu nekog javnog preduzeća.

M. Čekerevac

[objavljeno: 22/10/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.