Proverite podatke o prodavcu

Izvor: Politika, 08.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proverite podatke o prodavcu

Da biste se zaštitili od mogućih posledica kupovine stambenog prostora od preduzeća u stečaju, pre kupovine, naročito ako ste se odlučili za stan u izgradnji, potrebno je proveriti bonitet i solventnost prodavca, odnosno investitora, kao i da li je to lice upisano u registar kod Agencije za privredne registre.
To su javne knjige, svima dostupne, iz kojih možete da saznate najosnovnije podatke o pravnom licu ili preduzetniku od koga kupujete nepokretnost, a između ostalog i činjenicu o >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pokretanju stečajnog ili likvidacionog postupka. Uz pristupačnu taksu možete dobiti izvod iz registra u kome se nalaze najosnovniji podaci o pravnom licu ili preduzetniku koji vas interesuje. Takođe, nije na odmet proveriti i na oglasnoj tabli ili u pisarnici Trgovinskog suda da slučajno nije pokrenut postupak stečaja ili likvidacije.

Ovako treba postupiti i u slučaju kada dođe do promene prodavca zbog promene vlasnika. Kod promene vlasnika u preduzeću koje prodaje stan, u slučaju privatizacije ili prodaje preduzeća, ili statusnih promena preduzeća, novi vlasnik ili novo preduzeće koje je pravni sledbenik prethodnog stupa u prava i obaveze iz ugovora o kupoprodaji, što bi trebalo da se potvrdi aneksom ugovora.

Ukoliko pravo svojine nije preneto na kupca do isplate celokupnog iznosa cene već je kao vlasnik u javnim knjigama upisan pravni prethodnik, prvo se mora obaviti izmena upisa na pravnog sledbenika, pa zatim na kupca po osnovu ugovora o kupoprodaji i aneksu ugovora.

Poseban je problem ako kupac premine pre nego što je zaključio ugovor o kupoprodaji ili otkupu stana, a isplatio je kupoprodajnu cenu ili cenu otkupa prodavcu. U tom slučaju njegovi naslednici imaju pravo na povraćaj isplaćenog iznosa sa kamatom po osnovu sticanja bez osnova, pod uslovom da prodavac nije otišao pod stečaj. Ukoliko ugovor o otkupu nije zaključen, a nosilac prava otkupa je umro i u slučaju kada je otkupna cena isplaćena u celosti, kao što je bilo a vojnim stanovima, gde je 1992. godine prvo utvrđivan iznos otkupa, koji je prvo uplaćivan a tek posle toga su nosioci stanarskog prava, tj. zakupci pozivani da zaključe ugovor o otkupu, nema konvalidacije ugovora o otkupu niti prenošenja prava otkupa na naslednike.

Naslednik koji je bio član domaćinstva preminulog pretka ima pravo da zaključi ugovor o zakupu sa davaocem stana na korišćenje, ukoliko on ili član njegovog domaćinstva nemaju drugi stan u vlasništvu, a tek posle toga može steći pravo otkupa.

Mr Radmila Bosanac, advokat

[objavljeno: 08.09.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.