Izvor: B92, 23.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Provera za Srebrenicu"

Banjaluka -- Ministarstvo bezbednosti BiH proveriće umešanost zaposlenih u obaveštajno-bezbednosnim agencijama u masakr u Srebrenici.

Zamenik ministra Mija Krešić za Nezavisne novine kaže će tražiti spisak osoba koje su mogle učestvovati u tim zločinima a koje su trenutno zaposlene u državnim i entitetskim institucijama. "Pošto dobijemo spisak, proverićemo koliko osoba sa tog spiska radi u državnim obaveštajnim i bezbednosnim agencijama i jesu li odgovorni za zločine", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Krešić.

Tužilaštvu BiH dostavljen je spisak Komisije Vlade Republike Srpske za Srebrenicu na kom je 810 osoba koje rade u državnim i entitetskim institucijama, ali ne i dokazi o njihovoj umešanosti u zločine u Srebrenici, pa je sada u toku provera i prikupljanje dokaza protiv tih osoba.

U Državnoj agenciji za istrage i zaštitu radi oko 30 ljudi sa tog spiska, a u Obaveštajno-bezbednosnoj agenciji BiH zaposleno je najmanje desetak bivših radnika Državne bezbednosti RS koji su bili u Srebrenici.

I u Graničnoj policiji BiH radi nekolicina osoba sa tog spiska, a najviše ih je u policiji RS.

Krešić je objasnio da će, pošto se utvrdi jesu li sadašnji radnici OSA, SIPA i Granične policije BiH učestvovali u zločinima, biti pokrenut postupak njihovog udaljavanja iz tih agencija.

"Mi smo identifikovali sve osobe koje su mogle biti uključene u zločin u Srebrenici. Među njima su vojnici, policajci, obaveštajci i tačno je da neki od njih rade u bezbednosnim agencijama", potvrdio je načelnik Kriminalističke policije RS i član Grupe za provedbu zaključaka Komisije za Srebrenicu Gojko Vasić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.