Protraćena četiri meseca

Izvor: Blic, 12.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protraćena četiri meseca

Đelić neće da bude samo ukras u vladi

Božidar Đelić neće prihvatiti potpredsedničku funkciju ukoliko mu ne bude omogućeno da uz to vodi i sektor finasija, koji je pripao DS, saznaje „Blic". Poslednju reč o tome daće, naravno, lider Demokratske stranke Boris Tadić.

Naime, na jučerašnjem trojnom sastanku lidera DS, DSS i G17 plus, kao poslednje otvoreno pitanje ostalo je da li će Božidar Đelić pored potpredsedničkog mesta biti i ministar finasija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Izvor „Blica" koji je upućen u tok sastanka navodi da se, kada je došlo do ministarstva finansija, ispostavilo da Đelić ne može da ima dve funkcije i potpredsedničku i mesto ministra finasija.

Posle skoro četiri meseca cenkanja i samo par dana pre ustavnog roka, lideri Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije i G17 plus - Boris Tadić, Vojislav Koštunica i Mlađan Dinkić - dogovorili su se da formiraju vladu sastavljenu od ovih stranaka, kao i da sa mesta predsednika Skupštine Srbije smene zamenika predsednika SRS Tomislava Nikolića. Predsednik Srbije Boris Tadić saopštio je sinoć da je uputio Skupštini Srbije predlog da novi predsednik Vlade Srbije bude lider DSS Vojislav Koštunica.

Predstavnici DS-a, DSS-a i G17 plus radili su na Zakonu o ministarstvima koji je preduslov za izbor nove vlade, a koji je ujedno i sledeća tačka dnevnog reda konstitutivne sednice Skupštine Srbije.

Pred trojicom lidera i njihovim savetnicima na stolu su se našla tri predloga za formiranje vlade koji se razlikuju u broju resora. Prvi je bio predlog DS koji predviđa 27 ministarstva, DSS je napravio pedlog sa 23 resora, dok se G17 zalaže za vladu koja bi imala 19 ministarstava.

Iz kabineta predsednika Srbije sinoć je saopšteno da su poslaničke grupe DS, DSS-NS i G17 plus već uputile predlog Zakona o ministarstvima Skupštini Srbije.

Finalni pregovori Tadića i Koštunice počeli su preksinoć. Prvo su se sastali njihovi šefovi kabineta Miodrag Rakić i Aleksandar Nikitović i dogovorili da DSS ostane MUP, a da odbranu i VBA preuzme DS. Tri lidera su sve do četiri ujutro usaglašavala detalje oko sastava buduće vlade, a postigli su dogovor da se izabere i novi predsednik Skupštine. Probleme oko Nikolića morali su da razreše lideri stranaka. Prvobitno, Koštunica se zalagao da se ostavi vreme da Nikolić sam podnese ostavku, ali je usledilo insistiranje DS i G17 plus. Demokrate su ostale tvrde u stavu da Nikolić mora da bude smenjen, a Dinkić je čak najavio da će, ukoliko se ipak postigne dogovor o vladi, a Nikolić ne bude smenjen, podržavati manjinsku vladu dokle god bude bila takva situacija.

Zato je Koštunica morao da počne da ubeđuje Nikolića da ode sa čela parlamenta pa je juče ujutru na noge zameniku predsednika SRS-a morao da ode upravo aktuelni premijer. Razgovor između njih dvojice trajao je oko 15 minuta.

- Došao je da me obavesti da su postigli dogovor o formiranju vlade demokratskog bloka i da bi, kako je rekao, „valjalo da podnesem ostavku". To je u redu jer oni žele da izbegnu neprijatnosti i da ja sam odem, a ja baš hoću da im bude neprijatno, jer mi je to želja - opisao je Nikolić sastanak sa sadašnjim i budućim premijerom.

On je, međutim, najavio da će ostavku podneti onog trenutka kada stigne zahtev za njegovu smenu:

- Kada mi stigne zahtev 126 poslanika, ja ću zakazati sednicu i otići sa te funkcije. Neću čak ni raspravu da otvaram, već ću svoju funkciju da prepustim potpredsedniku parlamenta - objasnio je Nikolić.

Dogovor Tadića i Koštunice, tvrde upućeni, podrazumeva i da lider demokrata bude predsednik Saveta za nacionalnu bezbednost koji koordinira rad svih službi bezbednosti. Mesto koje je pored policije bilo seme razdora između DS-a i DSS-a - direktor Bezbednosno-informativne agencije - pripašće nestranačkoj ličnosti, dok će potpredsednik Dragan Jočić ostati ministar policije. Ministarstvo odbrane i Vojnobezbednosna agencija biće pod kontrolom Demokratske stranke.

Dogovor DS, DSS i G17 plus o fomiranju nove vlade za Liberlano demokratsku partiju je logičan rezultat politike kohabitacije i da je najbolje rešenje za Srbiju raspisvanje novih izbora. LDP navodi da je ovaj dogovor „možda olašanje za izmučeno srpsko društvo, ali da će se pokazati da ova i na ovaj način formirana vlada ne nagoveštava stvarne demokratske promene koje su neophodne našem društvu".

Rok za izbor nove vlade Srbije ističe u utorak 15. maja uveče u ponoć, a ne dan ranije, kako je pominjano prethodnih dana, izjavio je juče agenciji Beta dosadašnji predsednik Ustavnog suda Slobodan Vučetić.

Ustav propisuje da se Narodna skupština raspušta ako u roku od 90 dana od dana konstituisanja ne izabere vladu. Vučetić je ukazao da se u rokove nikada ne uključuje dan kada se nešto desi pa rok teče od 15. februara, što znači da je krajnji rok, 90. dan, to jest 15. maj uveče u ponoć.

Ren: Obnavljanje pregovora čim se formira nova vlada

Evropski komesar za proširenje Oli Ren pozdravio je juče „dobar napredak" prema formiranju proevropske reformske vlade u Srbiji i najavio da će odmah po njenom formiranju biti obnovljeni pregovori o sporazumu o asocijaciji i stabilizaciji.

U saopštenju izdatom nakon prvih vesti iz Beograda Ren je naveo da će put Srbije ka EU biti „odmah obnovljen" ako bude formirana vlada koja je reformska i orijentisana ka Evropi.

„Očekivane odluke jedne takve nove vlade mogu da pruže osnov za obnavljanje pregovora o sporazumu o asocijaciji odmah - naveo je Ren. Šefovi diplomatija Evropske unije će u ponedeljak u Briselu razmotriti situaciju u Srbiji u očekivanju ishoda poslednjih pregovora o formiranju srpske vlade, uz poziv Evropske unije srpskim demokratskim, proreformskim snagama da formiraju kabinet „demokratske većine" na temelju rezultata januarskih izbora.

Berns: SAD pozdravlja vladu bez SRS

SAD pozdravlja novu vladu Srbije koja ne uključuje Srpsku radikalnu stranku, izjavio je u Zagrebu podsekretar za politička pitanja Sjedinjenih Američkih Država Nikolas Berns.

- SAD se raduju saradnji sa predsednikom Borisom Tadićem i premijerom Vojislavom Koštunicom - dodao je Berns komenatrišući vest o najavi formiranja prodemokratske vlade u Beogradu. Berns je tu izjavu dao na marginama sastanka šefova država i vlada u okviru Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi.

Aleksejev: Vlada je neophodna

Ruski ambasador Aleksandar Aleksejev za „Blic" je istakao da pozdravlja dogovor Tadića i Koštunice o fomiranju vlade jer je, u sitauciji u kojoj se Srbija nalazi, „vlada važna i neohodna".

- Što se tiče sastava i prioriteta u radu vlade, to je unutrašnja stvar Srbije. Spremni smo za razvoj odnosa sa Srbijom na svim nivoima i u svim pravcima - kaže Aleksejev.

Prvi nestranački šef BIA

Na čelu Bezbednosno-informativne agencije (BIA) biće najverovatnije nestranačka ličnost. Takvo rešenje prošle nedelje je predložio lider G17 plus Mlađan Dinkić, ocenjujući da bi se na taj način rešio spor o rukovođenju tom službom. Ranije je DSS predlagala sistem „duplog ključa" za upravljanje BIA, s tim što bi prvih godinu i po dana na njenom čelu bio predstavnik DSS. U kontrapredlogu, DS je predložio da mu pripadne resor unutrašnjih poslova, a da prvi čovek BIA bude iz DSS. Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić pozdravio je najavu formiranja saveta za nacionalnu bezbednost na čijem će čelu biti predsednik Srbije Boris Tadić. On smatra da je logično da na čelu saveta za nacionalnu bezbednost bude Tadić jer on svoj legitimitet crpi iz činjenice da je neposredno izabran na izborima, kao i zbog toga što je vrhovni komandant oružanih snaga. Dragišić smatra da u radu saveta treba da učestvuje i premijer kao i ministri odbrane, policije, finansija i spoljnih poslova. On je dodao da bi bilo loše da rad BIA bude kontrolisan po sistemu duplog ključa, već se zauzeo da jedna stranka preuzme odgovornost za tu službu i na njeno čelo postavi stručnu i nestranačku ličnost.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.