Protiv nasilja nad ženama

Izvor: RTS, 25.Nov.2010, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protiv nasilja nad ženama

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, na Trgu Republike u Beogradu, održan ulični performans "Moje telo - moja teritorija", posvećen ženama koje su preživele seksualno zlostavljanje.

Ulični performans "Moje telo - moja teritorija", posvećen ženama koje su preživele seksualno zlostavljanje, održan je na Trgu Republike u Beogradu. Time je započeta ovogodišnja globalna kampanja "Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama".

Povodom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 25. novembra Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama aktivistinje su istakle borbu protiv seksualnog nasilja.

"Putujući ulični performans kroz gradove Srbije već osam godina predstavlja centralni deo kampanje, a svake godine bavi se određenim aspektom društvenog problema muškog nasilja nad ženama", rekla je organizatorka iz prve lokalne ženske fondacije u Srbiji "Rekonstrukcija Ženski Fond" Zoe Gudović.

Gudović je navela da performans "Moje telo - moja teritorija" govori o složenom procesu kroz koji prolazi žena sa iskustvom seksualnog nasilja.

"Performans prati proces od momenta nasilja do trenutka kada žena prijavi silovanje policiji i ohrabri se da kaže da žena nikad nije kriva za silovanje, već da je sramota nasilnika", rekla je Gudović.

Organizatorka iz prve lokalne ženske fondacije u Srbiji navela je da su u performansu korišćeni jezik teatra i plesa jer se pokazalo da je dobra strategija da se tema, koja je društveni fenomen, transformiše kao umetnički akt.

"Cilj je da alarmiramo ljude da počnu da reaguju", rekla je Gudović i dodala da u poslednje vreme ima mnogo više žena koje prijavljuju nasilje, ali da to nije dovoljno jer i dalje od 20 žena koje su bile žrtve silovanje samo jedna to i prijavi.

Performans će 27. novembra biti izveden i u Novom Pazaru, 1. decembra u Velikoj Plani i Kruševcu, 2. decembra u Leskovcu i Nišu, a 6. decembra u Loznici.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ulični performans "Moje telo - moja teritorija"

Izvor: Blic, 25.Nov.2010

BEOGRAD - Ulični performans "Moje telo - moja teritorija" posvećen ženama koje su preživele seksualno zlostavljanje održan je danas na Trgu Republike u Beogradu čime je započeta ovogodišnja globalna kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama"...Tema ovogodišnje kampanje povodom 25....

Nastavak na Blic...

Moje telo - moja teritorija

Izvor: SEEcult.org, 26.Nov.2010, 14:48

Međunarodni Dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembar, u Beogradu je obeležen nesvakidašnjim društveno angažovanim performansom "Moje telo moja teritorija" na Trgu Republike, čiju su izvedbu omogućili Rekonstrukcija Ženski fond, Mreža Žene protiv nasilja, Autonomni ženski centar i...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.