Protiv bivšeg predsednika Rumunije podignuta optužnica

Izvor: B92, 17.Apr.2018, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protiv bivšeg predsednika Rumunije podignuta optužnica

Bukurešt -- Rumunski tužilac podigao je optužnicu protiv bivšeg predsednika zemlje Jona Ilijeskua za zločin protiv čovečnosti, zbog uloge u antikomunističkom prevratu 1989.

Ilijesku (88) je danas došao u kancelariju rumunskog glavnog tužioca gde mu je pročitana optužnica koju nije komentarisao, prenosi Asošiejted pres.

On je bio jedan od tri osnivača Fronta nacionalnog spasa, koji je preuzeo vlast tokom prevrata kojim je dugogodišnji komunistički lider >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Nikolae Čaušesku zbačen s vlasti 22. decembra 1989. i pogubljen tri dana kasnije.

Tužilac je naveo da Ilijesku, koji je stekao kontrolu nad vojskom tokom te pobune, nije sprečio "brojne situacije" u kojima su ljudi nepotrebno ubijeni.

Predsednik Rumunije Klaus Johanis usvojio je prošle nedelje zahtev za procesuiranjem Ilijeskua, bivšeg rumunskog premijera Petre Romana i bivšeg zamenika premijera Gelua Vojkana Vojkuleskua.

U protestima koji su doveli do zbacivanja Čaušeskua i sukobima koji su usledili, poginule su 1.104 osobe, od kojih većina nakon što je Ilijeskuov Front nacionalnog spasa preuzeo vlast.

Ilijesku je nedavno branio svoju ulogu u prevratu, a nastojanja da bude procesuiran nazvao je "farsom koja vređa žrtvovanje i sećanje na one koji su se borili za slobodu i demokratiju".

Istraga o događajima iz vremena rumunske revolucije nekoliko puta je prekidana i ponovo otvarana. Za smrtne ishode tokom prevrata osuđena su samo dva generala, a i danas postoje sumnje da li se radilo o narodnoj revoluciji ili o vojnom udaru.

Ilijesku, nekadašnji komunistički funkcioner i predsednik prelazne vlade po zbacivanju Čaušeskua, biran je tri puta za predsednika Rumunije po uvođenju demokratije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.