Izvor: Blic, 24.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proteze za 21. vek

Proteze za 21. vek

Stručnjaci se odavno više ne zadovoljavaju samo 'popravkom' postojećih organa i delova tela čoveka, već se trude da zamene čitave delove tela. A potrebe su zbilja velike.

Nedeljnik 'Fokus', iz koga prenosimo ovaj tekst, navodi da lekari samo u Nemačkoj svake godine ugrade 180.000 veštačkih kukova i 95.000 pejsmejkera.

- Svakoga dana u Nemačkoj umru tri osobe zato što za njih nema odgovarajućih organa. Dok čekaju na davaoca, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mnogima od njih život mogu da spasu veštački rezervni delovi. To ipak još uvek ne može biti trajno rešenje - kaže prof. dr Karl Jozef Ostercil, kardiolog sa berlinske univerzitetske klinike 'Šarite'.

Osnovni razlog je to što se mašine teško prilagođavaju prirodnoj dinamici čovekovog metabolizma, a problem predstavlja i njihovo snabdevanje energijom. Mnogi aparati ne mogu celi da se implantiraju, cevi vire iz kože, pa samim tim postoji rizik od infekcije.

- Međutim, pošto delovi postaju sve manji i sve bolji, situacija bi uskoro mogla da se promeni - tvrdi dr Manfred Beres, savetnik u Nemačkom saveznom udruženju proizvođača medicinske tehnike. CDC/MA UVO

Mikrofon prislonjen uz glavu beleži zvuke. Implantirani mikročip pretvara ih u električne signale i preko elektroda stimuliše slušni nerv.

Cena: 20.000 evra ĆELIJE VIDA

Milimetarski čip meri svetlost koja dospeva u oko i prosleđuje je kao električne signale nervnim ćelijama. Očekuje se da će čip nemačkog proizvođača 'Retina implant' biti registrovan 2006.

Cena: 25.000 evra PLUĆA

'Biolung' je aparat veličine konzerve pića, ceo je smešten u unutrašnjosti organizma, ali pre nego što se počne s njegovom ugradnjom, treba da se testira izvan tela. Očekuje se da će ovaj proizvod nemačke kompanije 'Novalung' biti registrovan 2006, a cena još nije utvrđena. SRCE

Očekuje se da će se ove godine na američkom tržištu naći veštačko srce koje će se celo nalaziti u unutrašnjosti tela. 'Abiokor' je već ugrađivan teško obolelim pacijentima i, zahvaljujući njemu, samo prošle godine je 14 osoba živelo u proseku šest meseci duže.

Cena: 200.000 evra LAKAT

Zglob kompanije 'Oto Bok' pričvršćuje se za rame. Pomoću sajle, pacijent može da ga savija, ali je za to neophodno da ima jednu zdravu ruku. 'Fokus' navodi da ova kompanija ne daje podatke o ceni svog haj-tek zgloba. ŠAKA

Veštačku šaku, razvijenu u Istraživačkom centru u Karlsrueu, pokreće hidraulika. Senzori beleže pokrete mišića na patrljku ruke i pretvaraju ih u električne signale, na osnovu kojih mikročip bira jedan od četiri različita pokreta. Postoji samo kao prototip i zasad nema podataka o mogućoj ceni. KUK

Gotovo za svaki deo ljudskog skeleta postoji zamena: lobanja, vilice i rebra prave se od sintetičkih materijala ili metala, a najčešće se ugrađuju zglobovi kolena i kuka.

Cena: 800-1.200 evra KOŽA

Veštačka koža napravljena je od silikona i kolagena, proteina vezivnog tkiva. Posle transplantacije, počinju da rastu prirodne ćelije kože.

Cena: od 5,50 evra po kvadratnom centimetru KRVNI SUD

U veštačkim krvnim sudovima koji se obično ugrađuju često dolazi do stvaranja ugrušaka i suženja. Model razvijen na Univerzitetskoj klinici u Vircburgu oslobađa lekove koji sprečavaju da do toga dođe. Planirano je da ove godine počne kliničko ispitivanje. KOLENO I POTKOLENICA

Nemačka kompanija 'Oto Bok' proizvela je nogu sa kompjuterskim upravljanjem. Ugrađeni senzori neprekidno mere u kojoj se fazi koraka nalazi pacijent i usmeravaju hidrauliku u kolenu. Baterija se puni tokom noći, a rok trajanja baterije iznosi 40 sati. Kao i u slučaju njihovog lakta, nema podataka o ceni ove haj-tek proteze.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.