Protets 1 od 5 miliona: Počelo okupljanje u centru Beograda

Izvor: Vesti-online.com, 09.Feb.2019, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protets 1 od 5 miliona: Počelo okupljanje u centru Beograda

Građanski protest "1 od 5 miliona" počeo je okupljanjem ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Građanski protest "1 od 5 miliona" počeo je večeras okupljanjem ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Ovo je deseti protest u prestonici, a okupljeni će, kao i do sada, prošetati centralnim gradskim ulicama.

Studenti nekoliko fakulteta, koji su počeli šetnju danas u 15 sati ispred Studentskog doma "4. april", priključili su se građanima na Platou. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<

Kako su krenuli protesti?

Prvi građanski protest održan je 30. novembra u Kruševcu, nekoliko dana nakon što je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut pre održavanja tribine u tom gradu.

Dan nakon napada, Stefanović je na konferenciji za novinare pokazao svoju košulju okrvavljenu u pomenutom napadu, pa je prva protestna u Kruševcu održana upravo pod nazivom "Stop krvavim košuljama".

Nedelju dana kasnije, 8. decembra, šetnja je po prvi put organizovana i u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama, a jedini izuzetak je bio 16. januar, sreda, kada je, na godišnjicu ubistva organizovana šetnja za Olivera Ivanovića. Okupljeni su tada u tišini prošetali do Hrama Svetog Save, gde su zapalili sveće.

Na samom početku, i protest u Beogradu nosio je naziv "Stop krvavim košuljama" da bi nakon nekoliko šetnji glavna parola postala "1 od 5 miliona".

Organizatori protesta su formulisali i svoje zahteve, a među njima su jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića.

Ovim zahtevima su u međuvremenu pridodati i novi, među kojima je ostavka ministra policije Nebojše Stefanovića, direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednika RTS-a Nenada Lj. Stefanovića, a na prethodnom protestu, okupljeni su zahtevali da ostavku podnese ministar prosvete Mladen Šarčević.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.