Protesti zbog pooštravanja zakona o abortusu u Poljskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Okt.2020, 21:54

Protesti zbog pooštravanja zakona o abortusu u Poljskoj

Više stotina aktivista za ženska prava u nekoliko gradova u Poljskoj protestovalo je danas tokom crkvenih službi protiv pooštravanja nacionalnog restriktivnog zakona o prekidu trudnoće.

Četvrtog dana protesta aktivisti su držali transparente tokom misa u nekim crkvama, prenosi AP pozivajući se na poljske medije i objave na društvenim mrežama.

Današnje akcije usledile su nakon što je u četvrtak presudom poljskog Ustavnog suda pobacivanje fetusa sa urođenim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oštećenjima postalo protivzakonito.

Poljska je već imala jedan od najrestriktivnijih evropskih zakona o abortusu, a presuda praktično znači gotovo potpunu zabranu prekida trudnoće, navodi AP.

"Ženski štrajk'', organizator protesta, tvrdi da će prisiljavanje žena da rađaju deformisane fetuse rezultirati nepotrebnim fizičkim i mentalnim patnjama.

U Otvocku, gradu blizu Varšave, transparent sa sloganom "Ženski pakao" bio je okačen na ogradu crkve.

Nekoliko desetina demonstranata prekinulo je misu u Poznanju, na zapadu Poljske, uzvikujući "bolesni smo od ovoga" i držeći ispred oltara transparente sa natpisom "Katoličke žene takođe treba da imaju pravo na abortus".

U Krakovu su demonstranti okačili crni donji veš i ostalu odeću na konopac između drveća, dok se u Lođu, u centralnoj Poljskoj, oko 2.000 ljudi okupilo ispred katedrale uzvikujući "odvojite crkvu od države", javlja poljska agencija PAP.

Aktivisti širom zemlje nosili su plakate sa prikazom razapete trudnice.

U Varšavi su demonstranti sprejom na zidu crkve ispisali "abortus bez granica", a na drugoj crkvi je napisano "na rukama imate krv", preneo je Rojters

Lideri protesta kažu da je poljska konzervativna vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) iskoristila sud da bi promenila politiku i zadovoljila uticajnu poljsku Rimokatoličku crkvu, što je PiS negirala.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.