Izvor: B92, 25.Feb.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti zbog optuznice protiv predsednika ND Dusana Mihajlovica

Vise opozicionih stranaka i udruzenja protestovalo je u petak zbog podizanja optuznog predloga protiv lidera Nove demokratije i koalicije DAN Dusana Mihajlovica. Potpredsednik Demokratskog centra, koalicionog partnera ND Stevan Lilic, po struci pravnik, ocenio je podizanje optuznice kao "napad na pravnu drzavu" i istakao da clan Krivicnog zakona koji predvidja delo sirenja laznih vesti treba brisati iz zakona, jer je "protivustavan".

"Optuznica protiv Mihajlovica je politicka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << persekucija. To je napad sa politickom pozadinom, koji povezujem sa sastankom koje ce opozicione stranke odrzati 1. marta u prostorijama koalicije DAN", rekao je Lilic.

Nebojsa Covic, predsednik Demokratske alternative trece clanice koalicije DAN ocenio je da bi predstavnici vlasti u Srbiji najvise voleli kada bi mogli da "ubiju istinu i eliminisu sve koji govore istinu i kritikuju vlast".

Srpski pokret obnove ocenio je da tuzba protiv predsednika ND "najavljuje spremnost rezima da ukine opoziciju, u skladu sa govorom (predsednika SRJ) Slobodana Milosevica na Ccetvrtom Kongresu socijalista".

"Ocekivati je da ce, uskoro, tuzilastva dobiti nalog da podizu optuznice protiv svih u Srbiji koji ne aplaudiraju politici drzavne i nacionalne propasti. Stici ce, mozda, i javna obavest: oni koji nece da se dive nesreci, duzni su da cute ili mumlaju. Nece proci. Srbija se umirit ne moze", navodi se u saopstenju SPO.

Podizanje optuznice protiv Mihajlovica, osudio je i Gradjanski savez Srbije, ocenivsi da je tim postupkom Srbija "vracena u period verbalnog delikta kada su slobodnomisleci ljudi bili maltretirani i zatvarani".

GSS, clanica Saveza za promene, naveo je da ce pokrenuti krivicne postupke protiv odgovornih za desavanja u poslednjih deset godina, dodavsi da ce, zajedno sa ostalim demokratskim strankama, nastaviti da se bori za Srbiju bez "straha i terora".

Predsednik Socijaldemokratske unije i koordinator Saveza demokratskih partije Zarko Korac ocenio je da je pokretanje postupka protiv lidera ND "najdirektniji izazov gradjanskim i politickim slobodama" u Srbiji.

"Srbija ulazi u otvorenu diktaturu jednog bracnog para i uskog kruga njihovih pomagaca, koji se boje demokratskih izbora, jer su svesni da bi ih sigurno izgubili", ocenio je Korac u izjavi medijima i rekao da ce SDU predloziti opoziciji "kako da se zajednicki suprotstavi ovom potezu rezima".

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Kostunica rekao je da vlasti, umesto da izlaz traze u vanrednim izborima, pojacavaju represivne mere i "krug onih na koje su te mere usmerene".

Kostunica je, u izjavi dostavljenoj medijima, ocenio da ta represija, medjutim, ne pokazuje sigurnost, vec "nesigurnost, strah i opstu besperspektivnost" vlasti.

Predsednik Koalicije Vojvodina Dragan Veselinov rekao je da pokretanje postupka protiv predsednika ND vidi kao "deo panike u redovima socijalista, julovaca i radikala, koja je zavladala zbog jedinstva udruzene opozicije".

"Ovom pravnom farsom socijalisti i radikali zele da zaplase udruzenu opoziciju, da je razbiju i nateraju narod da odustane od smene vlasti u zemlji. Ovoga puta im to nece uspeti, opozicija ide zajedno do kraja. I opozicija ce braniti Mihajlovica", ocenio je Veselinov u izjavi medijima.

Podizanje optuznog predloga protiv Mihajlovica osudili su i Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost" ocenivsi da se radi o novom nacinu "obracuna rezima sa opozicijom".

"I ovaj potez srpske vlasti ne bi trebalo nikoga da iznenadi, ali ne bi valjalo ni to da nas ponovo iznenadi nedostatak gradjanske solidarnosti sa pojedincima, partijama i drugim drustvenim organizacijama koje se nadju na meti rezima", navodi se u saopstenju "Nezavisnosti".

Podizanje optuznog predloga protiv Dusana Mihajlovica ostro su osudili i Nezavisno udruzenje novinara Srbije i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija koja je ocenila da je to znak ulaska Srbije u period "otvorene diktature".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.