Izvor: B92, 04.Jun.2021, 18:39

Protesti zbog Tjenanmena 32 godine kasnije: Ko je Tang Čou, uhapšena organizatorka komemoracije za poginule na trgu u Pekingu

Kineske vlasti već drugu godinu za redom zabranjuju održavanje komemoracije za žrtve masakra na Tjenanmenu.

Svakog 4. juna u poslednje tri decenije, desetine hiljada stanovnika Hongkonga okuplja se u parku Viktorija i pali sveće u sećanje na poginule 1989. na trgu Tjenanmenu u Pekingu.

Više od milion studenata i radnika je 1989. godine okupiralo je Trg Tjenanmen u Pekingu, započevši najveće proteste u istoriji komunističke Kine.

Demonstranti su zahtevali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << veće slobode i demokratiju.

Pokret se proširio na ostale gradove i univerzitete širom države.

Ali posle šest nedelja mirnih protesta, vlada je brutalno razbila protest.

Do danas se ne zna tačan broj poginulih.

Više od tri decenije kasnije, Hongkong je jedno od nekoliko mesta u Kini gde je dozvoljeno održavanje javne komemoracije.

Međutim, već drugu godinu za redom, obeležavanje godišnjice protesta nije kao što je nekada bilo.

Vlasti su zabranile održavanje ovog događaja.

Tang Čou, potpredsednica udruženja koje je pokušalo da organizuje komemoraciju, objasnila je za BBC zašto je važno da svi iz Hongkoga zapale sveće 4. juna, ali i zašto se ne boji hapšenja.

Na sam dan komemoracije, Čou je uhapšena.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.