Protesti u Sudanu: Uspostaviti civilnu vlast

Izvor: B92, 30.Jun.2019, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti u Sudanu: Uspostaviti civilnu vlast

Kartum -- Na desetine hiljada demonstranata izašlo je danas na ulice sudanske prestonice Kartuma i u drugim delovima zemlje, zahtevajući uspostavljanje civilne vlasti.

Protesti se dešavaju skoro tri meseca nakon što je vojska Sudana oterala sa vlasti autokratu Omara al Bašira.

AP navodi da su marševi održani i povodom 30 godina od dolaska Bašira na čelo zemlje nakon islamističkog puča 1989. godine, kojim je svrgnuta poslednja izborima uspostavljena vlada Sudana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Navodi se da su demonstracije održane nakon celonedeljnih obračuna aktuelnog vladajućeg vojnog veća i lidera protesta. Njihovi razgovori o podeli vlasti su propali ranije ovog meseca kada su bezbednosne snage nasilno rasturile kamp koji su demonstranti uspostavili u Kartumu.

U sukobima koji su usledili stradalo je, prema podacima organizatora protesta, najmanje 128 ljudi širom zemlje, dok je prema tvrdnji vlasti poginula 61 osoba, uključujući troje pripadnika bezbednosnih snaga.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.