Protesti u Saudijskoj Arabiji

Izvor: RTS, 10.Mar.2011, 22:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti u Saudijskoj Arabiji

Demonstracije šiitske manjine u gradu Katifu, na istoku Saudijske Arabije, razbile su policijske snage, koje su tom prilikom ranile troje ljudi. Bezbednosne snage raspoređene su i oko prestonice Rijada, uoči protesta organizovanih sa zahtevom za demokratske reforme.

Policijske snage u Saudijskoj Arabiji pucale na demonstrante šiitske manjine, ranivši pri tom troje ljudi, u cilju razbijanja protesta u gradu Katifu, prenosi Rojters

Više stotina šiitskih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << demonstranata izašlo je na ulice grada Katifa, u istočnoj provinciji, da osude prolongiranje pritvora i traže oslobađanje devet šiitskih zatvorenika koji se, bez suđenja, u zatvoru drže više od 14 godina.

Demonstranti navode da je policija upotrebila šok-bombe i suzavac, kako bi razbila proteste.

Bezbednosne snage razmeštene su i oko saudijske prestonice, Rijad,a uoči planiranih protesta organizovanih sa zahtevom za demokratske reforme.

Zvaničnik vlade upozorio je da će biti preduzeta oštra akcija, ako demonstranti izađu na ulice.

Očevici su izvestili da su oko Rijada primećene policijske jedinice i specijalne snage opremeljene palicama i suzavcem, posebno u blizini trgovačkih centara i glavnih puteva.

Demonstracije su organizovane preko društvenih mreža na internetu. Na jednoj od stranica Fejsbuka, na kojoj se od saudijske vladajuće porodice traže reforme, okupilo se više od 30.000 pristalica.

Protesti su retki u toj vrlo konzervativnoj državi. Saudijski verski lideri su proteste proglasili protivnim islamskim zakonima.

Nemiri u Saudijskoj Arabiji, koja proizvodi više od 10 miliona barela nafte dnevno i čije se rezerve procenjuju na 270 milijardi barela, mogli bi da zadaju razoran udarac globalnoj ekonomiji i da uslove skok cene barela nafte na preko 200 dolara, upozorava britanski Gardijan.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.