Protesti studenata

Izvor: Blic, 11.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti studenata

SRBIJA - U Ćupriji su juče protestovali studenti Više medicinske škole iz tog mesta zato što ta ustanova nije dobila akreditaciju za rad, što znači da za narednu školsku godinu neće moći da upisuje studente. Iz istog razloga prekjuče su u Zaječaru protestovali i studenti Više škole za menadžment. Prof. dr Slobodan Arsenijević, predsednik Komisije za akreditaciju, kaže da su standardi za akreditaciju minimum koji neka obrazovna ustanova mora da ispuni da bi dobila dozvolu za rad i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da su oni još daleko od evropskih.

Škole u centralnoj Srbiji koje su dobile upozorenje

Viša tehnološka škola u Šapcu, Viša tehnička škola u Čačku, Viša poslovno-tehnička škola u Užicu, Viša ekonomska škola „Prota Mateja Nenadović" u Valjevu, Viša ekonomska škola u Leskovcu, Viša poslovna škola u Blacu, Viša škola za obrazovanje vaspitača u Kruševcu, Viša škola za obrazovanje vaspitača u Bujanovcu, Viša škola za obrazovanje vaspitača u Aleksincu, Poslovna akademija u Valjevu, Viša tehnička škola za industrijski menadžment u Kruševcu.

Od 78 viših škola u Srbiji, 27 nisu dobile akreditaciju, za 18 je spremljen akt upozorenja i ostavljen je rok od tri meseca da otklone nedostatke. Samo 33 više škole ispunile su sve standarde i dobile dozvolu za rad, dok tri škole nisu ni podnele zahtev za akreditaciju.

- Kakve su nam više škole koje nisu dobile akreditaciju najbolje govore podaci da je u jednoj školi inženjer mašinstva predavao sedam menadžerskih predmeta, dok je u medicinskoj školi veterinar držao predavanja iz humane farmakologije - rekao je juče profesor Arsenijević.

Profesor Arsenijević naglašava da Viša škola za menadžment u Zaječaru, koja radi u sklopu Univerziteta "Megatrend", nema prostor ni za sadašnje, a kamoli za buduće studente.

- Škola nema dovoljan broj nastavnika, a upisala je 3.000 studenata. Polovina nastavnika nema reference da predaje pojedine predmete. Studenti koriste neadekvatne udžbenike, biblioteka je strpana u 30 kvadrata, podaci o računarskoj opremi su kontradiktorni - kaže Arsenijević.

Svi koji su odbijeni, ističe Arsenijević, imaju mogućnost žalbe Nacionalnom prosvetnom savetu u roku od 30 dana. Nijedna škola, ističe Arsenijević, nije zatvorena, samo ove godine ne mogu upisivati nove studente.

- Studenti druge i treće godine normalno nastavljaju da studiraju, a na školama je da se poprave i ako ispune standarde, dobiće akreditaciju. Visoko školstvo ne sme da se shvati kao profitabilni posao - kaže Arsenijević.

Zakon je jasno propisao uslove za akreditaciju.

- Ustanova mora imati 70 odsto nastavničkog kadra u stalnom radnom odnosu, 50 odsto predmeta moraju držati profesori koji imaju doktorat.

Škole u centralnoj Srbiji koje nisu dobile dozvolu:

-Viša škola za menadžment u Zaječaru

-Viša ekonomska škola u Nišu

-Viša škola za menadžment u saobraćaju i carini u Nišu

-Viša poslovna škola u Čačku

-Viša medicinska škola u Ćupriji

Tačno je propisano koliki prostor škole moraju imati po jednom upisanom studentu. Neki nemaju uslove ni za normalan rad sa 300, a upisivali su više od 1.000 studenata - rekla je prof. dr Vera Dondur, član Komisije za akreditaciju.

Škole koje su dobile akt upozorenja imaju tri meseca da se poprave i da upišu brucoše, a škole koje su odbijene, mogu posle godinu dana ponovo podneti zahtev za akreditaciju.

Zaposleni u Višoj medicinskoj školi u Ćupriji optužili su Slobodana Arsenijevića, predsednika Komisije za akreditaciju, da je ova škola ukinuta samo da bi se pripojila Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, čiji je dekan rođeni Arsenijevićev brat. Arsenijević navodi da ova škola nije dobila akreditaciju jer ima samo četiri kvalitetna profesora, veliki broj studenata, programe koji nisu precizno definisani, a da njihova direktorka ne može da bude na tom radnom mestu jer nema ni magistraturu ni doktorat. Arsenijević je povremeno predavao na ovoj Višoj školi i kaže da ih je stalno upozoravao da moraju podići kvalitet rada.

Odbornici SO Ćuprija juče su na vanrednoj sednici skupštine dali punu podršku Višoj medicinskoj školi u cilju otklanjanja problema koji su doveli do uskraćivanja akreditacije za rad.

Uprava Fakulteta za menadžment u Zaječaru (u okviru koje postoji i Viša škola za menadžment koja traje dve godine) je o odbijanju akreditacije saznala iz dnevnih novina i preko sajta ministarstva. Za sada niko ne zna zbog čega akreditacija nije dodeljena.

Vest da se Viša poslovna škola iz Čačka našla na listi onih koji nisu dobili akreditaciju za ovu godinu, rukovodstvo škole dočekalo je sa nevericom. U VPŠ očekuju da do kraja ove nedelje dobiju pisanu odluku Akreditacione komisije, kada će se znati šta im je konkretno zamereno kao nedostatak. Prof. dr Vlajko Petković, direktor VPŠ, ističe da su samo dve privatne škole dobile akreditaciju, a da su među 27 odbijenih samo tri državne škole.

U Nišu akreditacije za rad nisu dobile Više ekonomska škola i Viša škola za menadžment u carini i saobraćaju. Direktori obe škole kažu da o tome još nisu dobili obaveštenje nadležne komisije Ministarstva prosvete koja je ocenjivala da li više škole u Srbiji imaju neophodne uslove za rad. Zato ne žele da komentarišu tu odluku.

Škole u centralnoj Srbiji koje su dobile upozorenje

Viša tehnološka škola u Šapcu, Viša tehnička škola u Čačku, Viša poslovno-tehnička škola u Užicu, Viša ekonomska škola „Prota Mateja Nenadović" u Valjevu, Viša ekonomska škola u Leskovcu, Viša poslovna škola u Blacu, Viša škola za obrazovanje vaspitača u Kruševcu, Viša škola za obrazovanje vaspitača u Bujanovcu, Viša škola za obrazovanje vaspitača u Aleksincu, Poslovna akademija u Valjevu, Viša tehnička škola za industrijski menadžment u Kruševcu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.