Protesti širom Srbije: Hiljade šetale ulicama FOTO

Izvor: Mondo, 11.Apr.2017, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti širom Srbije: Hiljade šetale ulicama FOTO

U gradovima širom Srbije, već deveti dan zaredom, održani su protesti građana nezadovoljnih stanjem u državi. Protestne šetnje u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kruševcu.

Foto: Mondo/ Goran Sivački

Protesti "Protiv diktature", kao i protestne šetnje održane su danas, deveti dan, u gradovima širom Srbije.

Učesnici protesta u Beogradu promenili su standardnu rutu protesta koji "tradicionalno" počinje u 18 sati, pa su umesto od Skupštine >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Srbije, u šetnju krenuli od Vlade Srbije.



Okupljeni Beograđani nosili su plakate podrške radnicima u Srbiji, koji su takođe bili na protestu.

Beograđani su u protestnu šetnju krenuli oko 19 sati. Oni su od zgrade Vlade Srbije krenuli ka Slaviji, odakle su nastavili Beogradskom ulicom.

Povorka je išla do Vukovog spomenika, pa kroz Ulicu kraljice Marije i Takovsku do zgrade RTS-a. Ispred RTS-a održan je minut ćutanja za novinara Slavka Ćuruviju koji je ubijen na današnji dan pre 18 godina.

U Bulevaru kralja Aleksandra zapaljeno je nekoliko baklji, a demonstrati su pevali "Onesvesti se" i uzvikivali "Ko ne skače, taj je Vučić" i "Av, av, av".

Neki od učesnika "izgazili" su zastavu na kojoj je predizborni logo izabranog predsednika Aleksandra Vučića, a pojavila se i grupa "belih mantila" koji su se predstavila kao studenti Hemijskog fakulteta.

Kolona je od zgrade RTS-a nastavila do zgrade Skupštine Srbije. Okupljeni su počeli da se razilaze nešto pre 21 sat.

Foto: Printscreen/Facebook

Među demonstrantima je i ovaj put bilo najviše mladih ljudi, ali i starijih građana i ljudi sa decom. Nosili su državne zastave, transparente "Nemoj se buniti, nemoj glasati", "Uključi TV sve je u redu", "Svi smo mi IMT", "Radnici uz vas smo", "I vazduh ste privatizovali", "Niko ne sme biti gladan i bez doma" i zviždali pištaljakama.

Predsednik Ujedinjenog sindikata Sloga Željko Veselinović rekao je u obraćanju učesnicima devetog protesta u Beogradu da Srbija ne želi da bude zemlja u kojoj "radnici nose pelene za 200 evra", piše Beta.

"Mnoge moje kolege ne dolaze ovde jer su državni plaćenički sindikati. Mladi su na ulicama jer ne žele da žive u Srbiji u kojoj radnici nose pelene za 200 evra", rekao je Veselinović, aludirajući na prava radnika u preduzećima u Srbiji.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE IZ BEOGRADA:

Osim u Beogradu, protesti nezadovoljnih građana održavani su u i Novom Sadu, Kraljevu, Nišu i Kruševcu.

Novosadskim ulicama prošetalo je više stotina građana.

Član Studentskog pokreta Milan Pogačar ponovio je zahteve demonstranata, izdvajajući poboljšanje prava radnika i besplatno obrazovanje i lečenje svih građana.

"Nisu bitni samo pokradeni izbori i glas jednog čoveka na vrhu. Bitna je čitava ova tajkunska elita koja ugnjetava građane. Dole tajkunska vlast zajedno sa Vučićem",  rekao je Pogačar u Novom Sadu, a prenosi Radio021.

Učesnici novosadskog protesta nosili su transparente "RIKnula država", "Ovako se voli Srbija", "Budućnost se stvara danas", "Peglamo rezultate povoljno"...

Kolona se danas kretala od Trga Republike do zgrade Radio-televizije Vojvodine, a zatim do Banovine gde je protest završen.

Novo okupljanje u Novom Sadu najavljeno je za sutra.

Krenula šetnja u #novisad#protest#izbori2017@DW_Srpskipic.twitter.com/lVHhxAnWgU

— Maja Ledjenac (@mellmenz) April 11, 2017

Protesti su danas održani i u Nišu.

Nišlije su se okupile oko 18 sati nakon čega su svi zajedno krenuli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama.

Kako je javila Beta, u Nišu se okupilo oko dve hiljade građana.

Šetnja je krenula od Trga kralja Aleksandra, a završila se ispred Gradske kuće.

Kao i prethodnih dana i večeri, na čelu kolone nalazili su se mladi sa bubnjevima i velikim transparentom "Ovo je zemlja za nas".

U Kruševcu se po jakoj kiši ispred Skupštine Grada okupilo dvadesetak najupornijih Kruševljanki i Kruševljana.

Zbog lošeg vremena i malog broja oni su se dogovorili da večeras ne idu u protestnu šetnju, ali su u razgovoru sa novinarima rekli da ne odustaju od svakovečernjih okupljanja ispred Skupštine Grada, odnosno da se protest nastavlja sutra.

Uz već dobro poznate transparente "Nije naš predsednik" "Av, av, av", učesnici protestesta nosili su i transparente na kojima je pisalo "Kulturu, a ne diktaturu, "Prodajem glasačke listiće, malo korišćene, ispeglane", "Na papiru si pokrao na ulici ne možeš".

DAN 8: Studenti se usaglasili, evo šta traže

Prva grupa podrazumeva "ukidanje diktature i smenu političke elite na čelu sa Aleksandrom Vučićem" i druga, promena prioriteta ekonomske i socijalne politike. Što se tiče konkretnih zahteva iz prve grupe, izdvajaju se zahtevi za fer i slobodnim izborima – traži se momentalno uređivanje biračkog spiska, smena članova RIK-a i REM-a, obezbeđivanje jednakog pristupa medijima svim kandidatima, strogo sankcionisanje kupovine glasova i ucenjivanja glasača, uvođenje obaveznog TV duela, javnost finansiranja kampanja.

Traži se i sloboda medija – smena odgovornih urednika RTS-a i RTV-a i oštro sankcionisanje urednika svih medija koji krše medijske zakone i Kodeks novinara Srbije.

Hitna pomoć: Zbog protesta ne možemo da dođemo

Među zahtevima su i departizacija (razrešenje svih stranačkih i korumpiranih funkcionera u javnim preduzećima), decentralizacija i premeštanje političke moći na lokalni nivo.

U drugoj grupi ekonomskih i socijalnih zahteva traže se zaštita prava i poboljšanje statusa svih radnika, zaštita životnog standarda stanovništva, kao i u potpunosti javno finansirano i svima dostupno obrazovanje i zdravstvo.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.