Protesti protiv nasilja nad ženama nakon svirepog zločina u Gradačcu

Izvor: B92, 14.Avg.2023, 19:42

Protesti protiv nasilja nad ženama nakon svirepog zločina u Gradačcu

U nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini građani su izašli na proteste protiv nasilja nad ženama.

Protesti su organizovani nakon svirepog zločina Nermina Sulejmanovića u Gradačcu koji je ubio tri osobe, među kojima i svoju nevenčanu suprugu koja je danas sahranjena.

Protesti su održavani u Sarajevu, Gradačcu, Tuzli, Zenici i Mostaru, prenosi portal Klix.ba. Okupljeni su, između ostalog, nosili transparente na kojima piše "Stop femicidu", "Ubijena je jer je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prijavila nasilje", "Ćutanje je odobravanje" i "Počiniocima je mesto u zatvoru".

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je, tokom protesta u tom gradu, saopštila 16 zahteva koji se odnose na borbu protiv nasilja, prvenstveno prema ženama.

Ona je zatražila hitno utvrđivanje odgovornosti policijskih službenika i nosilaca pravosudnih funkcija kada je reč o slučaju u Gradačcu, kao i povećanje kapaciteta sigurnih kuća za žrtve nasilja, prenosi N1 BiH.

Prema njenim rečima, femicid treba definisati kao posebno krivično delo.

Nermin Sulejmanović je u petak iz pištolja usmrtio svoju nevenčanu suprugu i dva muškarca, oca i sina, saopšteno je iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Sulejmanović je, navodi se, ranio jednog policajca, kao i još jednog muškarca i ženu na različitim lokacijama u Gradačcu. Iz Uprave policije Tuzlanskog kantona je potvrđeno da je Sulejmanović nakon identifikacije i opsežne potrage izvršio samoubistvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.