Protesti podrške građanima Srbije u Luksemburgu i Oslu

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Jul.2020, 20:16

Protesti podrške građanima Srbije u Luksemburgu i Oslu

Nekoliko desetina ljudi protestovalo je u gradu Luksemburgu u znak podrške narodu Srbije u borbi protiv vlasti predsednika Aleksandra Vučića.

Državljani Srbije koji borave u Luksemburgu, iseljenici poreklom sa prostora bivše Jugoslavije i njihovi prijatelji održali su ispred zgrade vlade Luksemburga protest pod nazivom "Ćale ovo je za tebe – podrška srpskom narodu protiv diktature", prenela je danas televizija N1.

Učesnici protesta u Luksemburgu naveli su da >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << protestom žele da ukažu na dugoročne probleme u Srbiji, kao što su odsustvo političkog dijaloga, lažne vesti koje plasiraju mediji sa nacionalnom pokrivenošću, ili uzurpacija i zloupotreba državnih institucija.

Pročitan je i proglas sa više zahteva među kojima su oslobađanje svih privedenih i osuđenih tokom i posle protesta, oslobađanje medija, otpočinjanje širokog i istinskog društvenog dijaloga, poništavanje izbora i organizovanje novih koji bi bili "fer, pošteni i pod strogom kontrolom međunarodnih organizacija".

"Na opravdano iskazan bunt i nezadovoljstvo naroda Srbije koje se godinama nagomilavalo, vlasti Srbije su reagovale policijskom brutalnošću neviđenom od Miloševićeve diktature devedesetih godina, čega smo svi ovde svedoci i zbog čega smo danas ovde", ocenjeno je u proglasu.

Okupljeni su nosili zastave Srbije i transparente s natpisima "Zaustavite diktaturu", "Ti si kovid Srbije" i "Ćale ovo je za tebe".

Transparent "Ti si kovid Srbije" prvi su istakli srpski studenti u Francuskoj 9. jula, kada su ispred Ambasade Srbije u Parizu čekali Vučića, koji je tada razgovarao s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom. Parolu "Ćale ovo je za tebe" mnogi koriste otkako je te reči 7. jula, prve večeri skorašnjih protesta u Beogradu, izgovorio demonstrant Petar Đurić, čiji je otac, umetnik Ljubiša Đurić, umro od korona virusa u aprilu u Zemunskoj bolnici.

Sličan protest održan je sinoć u Oslu, gde su se srpski državljani okupili ispred parlamenta Norveške u znak podrške građanima Srbije.

Prema rečima organizatora, skup je održan i sa ciljem da se norveškim medijima skrene pažnja na ono što se dešava u Srbiji, "na policijsku brutalnost i bespravna hapšenja kojima se oduzima jedno od osnovnih ljudskih prava, pravo na slobodu govora".

Na protestu je bilo oko 80 osoba sa Balkana i nekoliko Norvežana, rekla je jedna od organizatorki skupa Aleksandra Tanasković, prenela je televizija N1.

Okupljeni su imali transparente s natpisima "Moć i vlast nisu vredniji od ljudskih prava", "Izbori u Srbiji su bili namešteni! Ja verujem u demokratiju, a ti?", "Srbiji je potrebna demokratija, a ne diktatura", "Gde je COVID-19 bio za vreme izbora?"

Govornici su naveli da su na protestu jer im to savest nalaže, pošto njihovi prijatelji, poznanici, rodbina i školski drugovi danima šetaju sa parolama i pištaljkama, boreći se za pravdu.

Spontani protesti u Beogradu i nekoliko drugih gradova izbili su 7. jula uveče, pošto je Vučić par sati ranije najavio mogućnost ponovnog uvođenja policijskog časa zbog pogoršanja epidemiološke situacije u zemlji. Prvog i drugog dana protesta višesatni sukobi demonstranata i policije trajali su duboko u noć, uz desetine povređenih na obe strane. Usled osipanja broja učesnika narednih dana, protesti su zamrli.

U znak podrške demonstrantima u srpskim gradovima, državljani Srbije u inostranstvu protestovali su prethodnih dana i u Berlinu, Beču i Njujorku.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.