Protesti italijanskih studenata

Izvor: RTS, 22.Dec.2010, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti italijanskih studenata

Širom Italije studenti protestuju zbog najavljene reforme visokog obrazovanja koje predviđa značajno smanjenje izdvajanja za univerzitete. U Palermu i Milanu došlo je do sukoba sa policijom.

Studenti koji u više italijanskih gradova protestuju zbog reforme visokog školstva, sukobili su se policijom u Milanu i Palermu, javili su italijanski mediji. U Milanu je više stotina studenata blokiralo saobraćaj upozoravajući da će blokirati ceo grad, ako novi zakon bude usvojen.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Sukob dve strane u Palermu dogodio se kada je oko hiljadu studenata pokušalo da uđe u sedište regionalnog parlamenta u čemu ih je sprečila policija.

Posle više neuspešnih pokušaja demonstranata da razbiju kordon policije, studenti su pripadnike snaga reda gađali jajima, narandžama i bacali petarde, na šta je policija uzvratila palicama.

Protesti su održani i u Torinu, gde je više stotina studenata blokiralo glavne gradske ulice, a zatim napalo sedište vladajuće stranke "Narod sloboda" premijera Silvija Berluskonija, na koje su bacali kamenice, jaja i dimne bombe.

Veliki broj demonstranata okupio se i u Rimu, a protesti su održani i u Napulju, Veneciji, Ankoni i Palermu, gde su se studentima pridružili i srednjoškolci. Centar Rima, gde se nalaze zgade vlade, obezbeđuje policija, ali studenti nisu ni pokušali da se približe tim ustanovama.

Studenti su prethodno najavili da će njihov protest biti maštovit, ironičan i nepredvidiv i da se neće okupljati ispred zgrada vlade već će ih "ostaviti u usamljenosti njihove bede i demonstrirati negde drugde".

Predsednik Italije Đorđo Napolitano najavio je da će se sastati s predstavnicima studentskog protesta koji od njega traže da ne potpiše usvajanje novog Zakona o školstvu.

"Ne potpisujte, tako ćete i vi biti pored nas na ulicama. Ako potpišete taj zakon, odobrićete ukidanje prava na studiranje, jednog od osnovnih prava u Ustavu, koje garantuje jednakost i demokratiju", poručili su prethodno studenti predsedniku države.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.