Protesti DF postali antidržavna manifestacija

Izvor: B92, 20.Okt.2015, 21:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Protesti DF postali antidržavna manifestacija"

Matica crnogorska saopštila je danas da su se ulični protesti opozicionog Demokratskog fronta (DF) u Podgorici izrodili u "antidržavnu manifestaciju".

"Protesti dela opozicije u Podgorici, praćeni političkim primitivizmom i nasiljem, izrodili su se u antidržavnu manifestaciju. Siledžijstvo i nepoštovanje zakona i institucija se nastoji prikazati kao demokratija", navodi se u saopštenju Matice crnogorske.

Ova samostalna organizacija u oblasti kulture, kako je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << definisana zakonom, ocenila je da je teren za proteste poslednjih meseci pripreman "negativnom kampanjom protiv Nacrta zakona o slobodi veroispovesti", a za to je MC optužila Srpsku pravoslavnu crkvu.

Matica crnogorska je navela da se sve radikalizovalo "u vreme sve izvesnijeg prijema Crne Gore u NATO savez, sa ciljem da se ona zaustavi na tom putu".

"Sve što se zbiva ukazuje da nije reč o spontanoj reakciji nezadovoljnih građana, već o dirigovanom pokušaju destabilizacije Crne Gore. Na tom poslu okupili su se raznorodni i po logici nespojivi subjekti: crkveni militanti, politički radikali, nevladine organizacije, mediji... Bez i jedne nove političke ideje ili konstruktivnog predloga, bez razumne alternative postojećoj vlasti, ukoliko kao alternativu ne prihvatimo paljenje sopstvene kuće i život na zgarištu", navela je MC. Matica je poručila da se uvek moraju razlikovati nezadovljstvo vlašću i odnos prema državi.

"Nezadovoljstvo vlašću ne sme biti alibi za uništenje države, te dve stvari se uvek moraju razlikovati", piše u saopštenju Matice crnogorske.

Prema MC, vlast u Crnoj Gori je "obnovu državnosti dobrim delom razumela je kao priliku za svoje opstajanje, bez valjanih napora da se reformišu i osposobe institucije sistema, koje su, nažalost, trome i zastarele, a često, i bez elementarnog profesionalizma, pa i patriotizma".

"Strateški odnosi velikih sila prelamaju se i preko Crne Gore, čine je posebno ranjivom u ovim turbulentnim vremenima, što može proizvesti pogubne posledice. Zbog toga je potrebna odlučnost vlasti u sprovođenju zakona i Ustava i dodatna mudrost dobronamernih i politički mislećih građana da sačuvaju mir i stabilnost naše domovine, jer u protivnom – i zgarište će nam biti nedostižan luksuz", upozorila je Matica crnogorska.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Matica crnogorska: Protesti DF postali antidržavni

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Okt.2015

Matica crnogorska ocenila je danas da su se ulični protesti opozicionog Demokratskog fronta (DF) u Podgorici izrodili u "antidržavnu manifestaciju"..."Protesti dela opozicije u Podgorici, praćeni političkim primitivizmom i nasiljem, izrodili su se u antidržavnu manifestaciju. Siledžijstvo i nepoštovanje...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.