Protest zbog rušenja asfaltne baze

Izvor: Politika, 06.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest zbog rušenja asfaltne baze

Sporni objekat izgrađen u prvoj zoni izvorišta vode za piće, a ako bude uklonjen, italijanska firma bi mogla da tuži opštinu Vladimirci

Vladimirci – U centru posavotamnavske opštine Vladimirci juče je organizovan protest i prikupljanje potpisa za peticiju protiv odluke lokalnih vlasti da se sruši asfaltna baza italijanske firme "Adiđi bitumi impresa", koja je na tenderu dobila posao rekonstrukcije prvog dela magistralnog puta Šabac – Valjevo, vredan pet i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << po miliona evra. I dok građani insistiraju da radovi na ovoj izuzetno prometnoj saobraćajnici što pre počnu, u opštini tvrde da stranci nemaju građevinsku dozvolu i druge saglasnosti. Pojedine dozvole moraju se, navodno, čekati i do 260 dana!

Rekonstrukcija puta Šabac – Valjevo finansira se iz kredita Svetske banke. Kompanija iz okoline Torina, koja je kupila kamenolom Kijevo u Rakovici (prvo srpsko preduzeće privatizovano stranim kapitalom) kao najpovoljniji ponuđač dobila je deonicu do Koceljeve u dužini od 34 kilometra. Ista firma je, 2005, radila put Vladimirovac – Vršac, koji je završila dva i po meseca pre roka, a prošle godine bila je angažovana na rehabilitaciji puta Beograd – Pančevo, i takođe ga uradila na vreme.

– Niko od meštana se ne protivi gradnji puta. U izjavi pojedinim medijima predsednik opštine Janko Đurić tvrdi da će asfaltna baza ugroziti izvorište vode, što je nemoguće. Voda se ne upotrebljava u procesu proizvodnje asfalta, a najbliža cev je udaljena 300 metara. Visinska razlika između baze i vodovoda je tri metra, što znači da bi, navodno, prljave tekućine iz baze morale da teku uzbrdo – rekao je u megafon Branimir Šarčević iz sela Mehovina. Uz posredovanje predsednika Đurića, on je svoje imanje izdao u zakup italijanskoj firmi, i ne može da objasni šta se u međuvremenu promenilo.

Na skupu ispred zgrade SO, govorio je i tehnički sekretar mesne zajednice Stevan Šimunović. On je optužio opštinsku vlast da iz nekih čudnih razloga koči najveću državnu investiciju na području Vladimiraca.– U opštini su tražili da pomognem u pronalaženju lokacije, što sam i učinio. U novembru 2006, predsednik Đurić naložio je svojim službama da pomognu da se u što kraćem roku obezbedi dokumentacija. Međutim, u aprilu ove godine, Đurić mi je saopštio da se građani, navodno, bune zbog zagađenja životne sredine. A kada su uvideli da im ne može proći priča o ekologiji, potegli su građevinsku dozvolu. Ovo je istina zbog koje ću možda dobiti otkaz u opštini – rekao je sekretar mesne zajednice Šimonović.

Na skupu se još čulo da je baza podignuta po standardima EU, i da u okviru kompleksa postoji bazen od nepropusnog betona, ukoliko bi došlo do eventualnog izlivanja mazuta iz cisterni. "Adiđi bitumi" bi zaposlila najmanje 200 ljudi i čitav posao završila do kraja ove godine (predviđeni rok 18 meseci). U slučaju da baza bude srušena, napustiće projekat, tužiti opštinu Vladimirci za pričinjenu štetu, a izbor novog izvođača bio bi ponovljen, što bi rekonstrukciju puta prolongiralo za najmanje dve godine. – Tačno je da smo se dogovorili da italijanska firma dođe u Vladimirce, i da sam im ja obećao da će svu dokumentaciju od lokalne samouprave dobiti u ekspresnom roku. Kao predsednik opštine, lično bih im progledao kroz prste, jer nam je zajednički interes da se put radi, ali su se pojavili društvo za zaštitu životne sredine, inspekcije, građani... Baza se nalazi u prvoj zoni izvorišta vode za piće – kaže Janko Đurić za naš list.

On tvrdi da lokalna vlast ne snosi nikakvu krivicu, već da je kompanija "Adiđi bitumi" sama sebe dovela u neugodnu poziciju. Navodno, iz opštine su stranog partnera više puta upozoravali da mora da se ponaša u skladu sa zakonima koje je propisala Republika Srbija. Međutim, zahtev za izdavanje građevinske dozvole podnet je tek pošto je objekat sagrađen, pa bi asfaltna baza eventualno mogla samo da uđe u postupak legalizacije sa vrlo neizvesnim rokovima. – Od pomoćnika ministra za kapitalne investicije smo čuli da pribavljanje dokumentacije za objekat koji podleže strogim ekološkim normama traje najmanje 260 dana – ističe Đurić.

Miroljub Mijušković

[objavljeno: 06.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.