Protest zbog napada na novinarku

Izvor: RTS, 08.Mar.2012, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest zbog napada na novinarku

Tražimo da se, pored napada na Oliveru Lakić, rasvetle svi dosadašnji napadi na novinare, rekao direktor "Vijesti" Željko Ivanović. Crna Gora je i dalje u kandžama neslobode, istakao glavni urednik "Dana" Mladen Milutinović.

U Podgorici je održan protest povodom napada na novinarku "Vijesti" Oliveru Lakić, a sa skupa je od državnih organa zatraženo da hitno rasvetle taj slučaj.

Lakić je sinoć pretučena ispred svog stana na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Podgorici. Novinarka je napadnuta s leđa, dok je otvarala vrata ulaza, kada joj je nepoznati muškarac zadao više udaraca pesnicom u glavu.

Nekoliko stotina novinara, predstavnika opozicionih političkih partija i nevladinog sektora protestovalo je ispred zgrade Uprave policije, ukazujući na nedopustivost višegodišnje prakse da se u Crnoj Gori nekažnjeno ubijaju i fizički napadaju poslenici javne reči.  Okupljenima se pridružio i ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović.

Okupljeni su nosili transparent sa natpisom "ko je sledeći", a poručeno je da će se sutra ponovo okupiti ukoliko policija u naredna 24 sata ne rasvetli napad na novinarku "Vijesti".

Direktor "Vijesti" Željko Ivanović rekao je da je medijskoj zajednici u Crnoj Gori, posle svega što godinama trpi, dosta verbalne podrške i da se traže konkretne akcije.

"Više ne verujemo u bilo čije reči, već samo verujemo u konkretne radnje. Tražimo da se rasvetle i procesuiraju, kako napad na Oliveru Lakić, tako i svi dosadašnji ataci na novinare", istakao je Ivanović.

Prema njegovim rečima, iza svih napada na poslenike javne reči u Crnoj Gori stoji organizovani kriminal.

"Zato što raniji slučajevi nisu rasvetljeni, stalno se ponavljaju napadi na novinare", rekao je Ivanović.

Direktor i glavni urednik "Dana" Mladen Milutinović ocenio je da je Crna Gora i dalje u kandžama neslobode.

"Mislim da je bilo dosta i da je vreme da se pred licem pravde konačno pojave oni koji su odgovorni za napade na novinare", kazao je on, podsećajući da još nije rasvetljeno ubistvo prvog direktora "Dana" Duška Jovanovića.

Brajović je rekao da je napad na novinare napad na slobodnu reč, ocenjujući da atak na novinarku "Vijesti" predstavlja kukavički čin i divljaštvo.

Ministar unutrašnjih poslova istakao je da se preduzimaju sve radnje kako bi se slučaj što pre rasvetlio. Očekuje da će se hitno rasvetliti napad na novinarku, jer postoje nova operativna saznanja, rekao je Brajović, ali nije precizirao o kojim podacima je reč.

Medijska udruženja, predstavnici crnogorske vlasti i opozicije, kao i međunarodnih organizacija osudili su napad na novinarku podgoričkog dnevnika "Vijesti".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.