Protest u Zagrebu

Izvor: RTS, 15.Jan.2011, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest u Zagrebu

Oko 1.500 ljudi učestvovalo na protestu u Zagrebu, u organizaciji hrvatskih ratnih veterana, zbog nedavnog hapšenja Tihomira Purde i Veljka Marića. Udruženja hrvatskih veterana su pozvala Hrvatsku državu da ne povlači tužbu za genocid protiv Srbije.

Na protestima u Zagrebu, koje su organizovala udruženja hrvatskih ratnih veterana, učestvovalo je oko 1.500 ljudi. Udruženja su nezadovoljna zbog, kako kažu, neosnovanog progona hrvatskih veterana i nedopustivog ponašanja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << hrvatskih vlasti koje bi trebalo da ih zaštite.

Protest je organizovala inicijativa "Stop progonu hrvatskih veterana" koja okuplja više veteranskih udruženja.

Ta organizacija se protivi izručivanju veterana optuženih za ratne zločine, a najoštrije je osuđeno hapšenja veterana Veljka Marića i Tihomira Purde, koje Srbija sumnjiči za ratne zločine.

Sa skupa je zatraženo od vlasti da ne povlače tužbu za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Koordinator inicijative Boris Prebeg rekao je da na dan kada Hrvatska obeležava međunarodno priznanje želi da upozori premijerku Jadranku Kosor i poslanike da su im veterani u ratu "omogućili nezaslužene udobne fotelje i plate".

"Oni nas zatvaraju, ignorišu i ponašaju se prema nama bahato i arogantno", naglasio je Prebeg.

Vukovarski veteran Petar Janjić Tromblon, čije je obraćanje praćeno skandiranjem "Vukovar, Vukovar", rekao je da veterani danas žive "kao progonjene zveri".

"Srbija je agresor - Hrvatska je žrtva", "Povlačenje tužbe protiv Srbije je veleizdaja!" i "Merčep je heroj - Stanimirović je ratni zločinac", samo su neki od transparenata koje su nosili okupljeni.

Iz inicijative su najavljene i nove akcije sve dok, kako su naveli, ne prestane progon veterana i dok ne budu oslobođeni svi koji su sada u zatvorima.

Član inicijative Natko Kovačević rekao je da je protest prva ovakva akcija i da će se nastaviti dok ne budu oslobođeni svi koji su sada u zatvorima.

Nakon protesta na glavnom zagrebačkog Trgu bana Jelačića, demonostranti su prošetali do Markovog trga gde je u Crkvi Svetog Marka održana misa za poginule veterane.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da nema razloga da se veterani osećaju izdanima.

"Veterani su naš ponos, oni su stvorili ovu zemlju svojim zalaganjem i žrtvovanjem, ali u izuzetnim situacijama u kojima je neko prekršio međunarodno pravo, deo su interesa pravosuđa", rekao je Josipović novinarima tokom posete Krapinsko-zagorskoj županiji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.