Protest u Turskoj će opet buknuti

Izvor: B92, 02.Avg.2013, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Protest u Turskoj će opet buknuti"

Ankara -- Protesti u Turskoj možda izgleda da su zamrli, ali oni će opet buknuti, izjavio je turski umetnik Erdem Gunduz, poznat kao "čovek koji stoji".

Naime, ovaj umetnik dobio je nadimak dobio pošto je satima mirno stajao na istanbulskom trgu Taksim u znak protesta protiv vlade Redžepa Tajipa Erdogana.

Gunduz (34) je smislio novi oblik mirnog otpora nakon što je policija potpuno "očistila" park Gezi i Trg Taksim od demonstranata koji su nedeljama protestovali protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << turske vlade, tako što je satima zurio u sliku osnivača moderne Turske Mustafe Kemala Ataturka, podsetila je agencija AFP.

Gunduz predviđa da će se protesti nastaviti već u septembru, mnogo pre predsedničkih i opštinskih izbora planiranih za iduću godinu.

Prema Gunduzu, razlog za obnavljanje protesta je sam Erdogan.

Mirni protest započeo je 31. maja u Istanbulu zbog planova o preuređenju centralnog parka Gezi, nedaleko od Trga Taksim.

Međutim, policija je upotrebila suzavac da bi rasterala demonstrante i posle toga protesti su se raširili na celu Tursku, a završili su se tri nedelje kasnije.

U nasilju tokom protesta petoro ljudi je izgubilo život, više od 800 ih je povređeno, a na stotine njih su uhapšeni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.