Izvor: Vesti-online.com, 04.Dec.2018, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest u Štrpcu: Kriza je neizdrživa, ukinite takse

Više hiljada meštana opštine Štrpce okupilo se danas u tom mestu kako bi izrazili nezadovoljstvo što se i nakon dve nedelje od uvođenja taksi od 100 odsto na srpsku robu, ne nazire se rešenje za ovaj problem.

Noseći transparente "100 odsto takse=0 odsto Srba", "Nemamo lekove, želimo 100 odsto slobodan život", poručili su da traže rešenje krize koja je, kako su rekli, neizdrživa, naveo je u saopštenju odbor SNS Štrpce.

Potpredsednik Srpske liste Dalibor >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Jevtić rekao je da srpski narod neće da živi u uslovima koje im nameće Priština, da traze da diskriminacija prestane, jer žele slobodu, dostojanstven život i mir.

- Ukinite ove odluke, koje imaju za cilj da nas Srba na Kosovu ima sve manje i manje - rekao je Jevtić.

Gradonačelnik opštine Štrpce Bratislav Nikolić kazao je da niko nema racionalan odgovor na pitanje zašto su takse uvedene.

- Čak i oni koji pravdaju ovakvu odluku nekako zaboravljaju da ne udaraju na Srbiju, već na obične građane, bilo da su Srbi ili Albanci - kazao je Nikolić.

On je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i direktoru Kancelarije za KiM Marku Ðuriću za, kako je rekao, "nedvosmislenu podršku i razumevanje uslova života u kojima se Srbi na Kosovu nalaze i činjenicu da se zalaganjem za mir zalažu za izvesniju i bolju budućnost svakog Srbina južno i severno od reke Ibar".

Student medicinskog fakulteta Kristina Kotorčević rekla je obraćajući se prisutnima da je život svakog Srbina na Kosovu i Metohiji život pun neizvesnosti i ograničene slobode.

- Odlučna sam da ovde ostanem, da se ovde obrazujem i da ovde kao lekar radim, čvrste vere želim da poručim da se nisam pokolebala. I nije ovo prkos. Ne prkosimo nikome. Ovo je vapaj za slobodom. Urazumite se i poslušajte naš poziv na mir - rekla je ona.

Poslanica u Skupštini Kosova Jasmina Živković istakla je da Srbi na Kosovu moraju da imaju pravo na život, lečenje, obrazovanje, slobodu i budućnost i upitala zašto se ta prava guše uvođenjem taksi.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.