Protest u Sarajevu: Bosna od stakla

Izvor: Vesti-online.com, 16.Jun.2013, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest u Sarajevu: Bosna od stakla

Rat je doneo podelu, podele su podelile gradove i bebe, pa donedavno ako bi se beba rodila u srpskoj sredini u Istočnom Sarajevu, osnova matičnog broja ne bi bila ista kao i da je rođena u bošnjačkom Sarajevu. U vreme jugoslovenske nomenklature brojevi su bili jedinstveni. Danas je Bosna samostalna i demokratska država a doskora novorođenčad u Federaciji nisu mogla da dobiju matični broj!

Dešavanja u Bosni i Hercegovini pokazuju da apsolutno nijedno, pa čak ni tako suštinski >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << važno pitanje ne može da se reši. Nejedinstvo oko jedinstvenog matičnog broja zakopalo je političke partije u etničke rovove, poteglo pitanje ustavnosti "staklene" države kojom konce povlače - Bošnjaci, Hrvati i Srbi. Građani BiH kojima očigledno ništa nije izvesno, osim da će svanuti dan i zaći sunce, izašli su na ulice da se bore za - JMBG!

"Vesti" istražuju da li će ovi protesti privoleti političare da preseku svoje Gordijeve čvorove ili nas čeka arapsko proleće zvano sarajevsko leto? Na čelu će biti oni koji žele da profitiraju stvarajući ujdurmu i žrtvujući osnovna prava onih koji su ih birali.

Zakon o JMBG je van snage od 12. februara ove godine. Bošnjačke partije u parlamentu Federacije BiH su u dva navrata odbacile izmene i dopune ovog zakona tražeći da se registraciona područja vrate na 1996. godinu, što za srpske poslanike automatski znači napad na suverenitet Republike Srpske, jer bi se, recimo, Zvornik i Bijeljina našli u registru Tuzle.

Zbog toga su RS i Distrikt Brčko doneli svoje odluke o matičnom broju, ali ne i Federacija BiH. Kako bi se problem i u ovom entitetu bar privremeno rešio, bošnjački ministri: ministar spoljnih poslova Zlatko Lagumdžija, ministar bezbednosti Fahrudin Radončić i ministar odbrane Zekerijah Osmić su 5. juna podržali privremenu odluku o tri registraciona područja: RS, FBiH i Brčko Distrikt. Međutim, srpski poslanici tvrde da je Socijaldemokratska partija Zlatka Lagumdžije već sutradan izvela diverziju i na sednici Predstavničkog doma opet predložila vraćanje na organizaciju iz 1976.

Poslanici iz RS za "Vesti" kažu da su bili primorani ili da obore zakon koji je predložio SDP jer je "neustavan i time dodatno na sebe navuku gnev demonstranata ili da napuste sednicu". Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Drago Kalabić navodi da je u tom trenutku besan Lagumdžija nazvao predsedavajućeg Predstavničkog doma Denisa Bećirovića i ultimativno od njega zahtevao da nastavi sednicu i kaže da se Srbi nisu pojavili, što je Bećirović odbio uz reči: "Ti me smeni, ali ja to ne želim da uradim, jer su posledice nezamislive."

Dok su se u Parlamentu BiH kuvale nacionalizmom zasoljene čorbe, mala Belmina iz Gračanice u Federaciji nije mogla na operaciju u Nemačku jer sa napunjena tri meseca, nije imala matični broj, pa samim tim ni pasoš. Dan nakon donošenja privremenog rešenja, besni demonstranti okupirali su zgradu parlamenta, a dobili su i podršku policije u Sarajevu. U zgradi Saveta ministara, osim parlamentaraca, "zarobljeno" je i oko 250 svetskih bankara koji su zatekli u Sarajevu u vreme žustrih demonstracija ispred državnog parlamenta.

Političari iz Republike Srpske tvrde da je ovo tek početak ozbiljne krize u BiH. Srpski poslanici i ministri su naterani da napuste Sarajevo i da se u njega ne vraćaju zbog bezbednosti. Atmosfera linča i njihovog zastrašivanja je nastavljena i sledećih dana. Srbi sada s pravom traže da se sednice parlamenta održavaju u RS, a taj zahtev će Bošnjaci sigurno odbiti, što znači da institucije neće moći raditi, analiziraju naši sagovornici. Ni Hrvati se više ne osećaju dobrodošlim u Sarajevo. Koordinacija funkcionera HDZ-a BiH takođe je iz Mostara saopštila da neće do daljeg učestvovati u radu državnih institucija iz bezbednosnih razloga.

Bankari su na Konferenciji guvernera zemalja jugoistočne Evrope upravo razmatrali nove investicije u bosansku privredu i to 400 miliona KM. Situacija se zakomplikovala kada su demonstranti zabranili i guvernerima da napuste zgradu. Na pomolu je bio međunarodni skandal. Među zarobljenim bankarima bilo je oko 50 Nemaca, koji su kontaktirali nemačku ambasadu u BiH i zatražili pomoć. Duže od 12 sati bilo zatočeno više od 1.500 zaposlenih i 250 stranih gostiju u parlamentu dok ih nisu oslobodile bezbednosne službe. Delegacija EU u BiH je saopštila kako talačka kriza neće uticati na zarobljene bankare koji to vide kao "zahtev građana političarima da odgovornije rade svoj posao". Ali, bankari ne misle tako - već najavljuju milionske tužbe protiv BiH.

Demonstracije pred zajedničkim institucijama BiH, pod plaštom borbe za jedinstven matični broj, nisu ništa drugo do od Amerike dobro osmišljen scenario koji za cilj ima da pokaže kako su ovakve institucije BiH nefunkcionalne zbog čega je potrebno menjati Dejton, ocenjuje za "Vesti" dobro obavešten izvor iz vlasti BiH.

- Indikativno da je sve počelo nakon sklapanja sporazuma u Briselu. Kosovo je rešeno, otvara se problem BiH. Da su demonstracije počele pre mesec dana kada bebe u Federaciji BiH nisu mogle dobiti matični broj, to bi se i moglo razumeti, ali "talačka kriza" se desila dan nakon što je Savet ministara BiH doneo odluku o matičnom broju - navodi izvor "Vesti" uz podsećanje da su preko federalnih medija toga dana pozvani i građani Banjaluke da dođu ispred Skupštine RS. - Cilj je bio dešavanja iz Sarajeva preseliti i u Banjaluku i otpočeti 'arapsko proleće u BiH'. SAD već duži period, preko pojednih NVO radi na stvaranju anarhije u BiH.

Građani BiH i dalje su na ulicama. Oko 10.000 građana Goražda, Zenice, Tuzle, sa velikog protesta održanog u utorak u Sarajevu poručilo je da se po hitnom postupku usvoji Zakon o JMBG, a političarima su dali rok do 30. juna. Nezadovoljni i besni traže da se formira državni fond solidarnosti za bolesne i da se od plata parlamentaraca i ministara izdvaja 30 odsto za taj fond. Valentin Incko poziva na odgovornost, a predsednik Republike Srpske traži odgovorne za "talačku krizu". Dodik, koji ima požar i u svom dvorištu jer su mu se pred vratima pojavili nezadovoljni i beskompromisni studenti, na odgovornost poziva bošnjačke partije i tvrdi da iza svega toga ovoga stoji ljuta politikantska rana - da se obori Dejton i ukine RS.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.