Protest sindikata zbog poskupljenja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Okt.2012, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest sindikata zbog poskupljenja

BEOGRAD -

Članovi Konfederecije slobodnih sindikata organizovali su danas u centru Beograda protest upozorenja zbog izostanka socijalnog dijaloga i stalnih poskupljenja robe i usluga.

Članovi tog sindikata, na jednočasovnom skupu koji je protekao bez incidenata zatražili su od vlade i da poštuje Ustav i zakone i da spreči korupciju i rasprodaju društvene imovine.

Stotinak pristalica tog sindikata sa sindikalnim zastavama protestvovalo je ispred glavne pošte >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Takovskoj ulici na skupu koji preventivno obezbeđivalo desetak policajaca.

Predsednik tog sindikata Ivica Cvetanović rekao je novinarima da je cilj protesta da se Vladi Srbije uputi upozorenje i od nje zatraži da poštuje Ustav i Zakone Srbije kao i važeće kolektivne ugovore.

On je rekao da se od vlade zahteva i da zaštiti standard građana i spreči stalna i neopravdana poskupljenja robe i usluga.

Prema njegovim rečima uz sprečavanje korupcije i rasprodaju državne imovine taj sindikat traži i da se kao ravnopravni partner uključi u rad socijalno ekonomskog saveta.

Cvetanović je rekao da će ukoliko današnji štrajk upozorenja ne dovede do rezultata da će za petnaestak dana biti organizovan protest ispred zgrade Vlade Srbije a potom i veliki protest u centru Beogradu.

"Na protestu ispred vlade doći će 2000 naših članova a ukoliko i to ne da rezultata organizovaćemo protest u centru Beogradu sa oko 20.000 pristalica", rekao je on dodavši da je taj sindikat reprezentativan i da ima više od 200.000 članova.

Cvetanović je istakao i da socijalno ekonomski savet "predstavlja ikebanu" za donošenje važnih odluka a zatražio je od nadležnih i da utvrde reprezentativnosti svih koji u njemu sede - i sindikata i predstavnika poslodavaca.

On je naveo i da taj sindikat podržava vladu u borbi protiv korupcije i pljačke javnih preduzeća a kritikovao je najavljene izmene Zakona o radu kojima se, kako smatra, zaposleni dovode u neravnopravan položaj prema poslodavcima.

Tokom protesta saobraćaj u centru Beograda ispred zgrade glavne pošte se nesmetano odvijao.

Konfederaciju slobodnih sindikata čine sindikati preduzeća iz javnog sektora - EPS-a, Telekoma, NIS-a, železnice i pošta, prosvete, državne uprave, zdravstva...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.