Protest radnika Politike

Izvor: RTS, 20.Jul.2012, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest radnika "Politike"

Radnici "Politike" protestovali ispred ulaza u prostorije preduzeća u Cetinjskoj ulici u Beogradu, tražeći da im se iplate zaostala dugovanja. Zaposleni zahtevaju da se vlada aktivno uključi u rešavanje problema u kojima se nalazi "Politika".

Deo zaposlenih u "Politici a.d" okupio oko 10.30 časova ispred ulaza u prostorije predeuzeća u Cetinjskoj ulici u Beogradu, tražeći da im se isplati jedna i po zaostala zarada i da se vlada aktivno uključi u rešavanje problema u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kojima se nalazi "Politika".

Predsednik Samostalnog sindikata u "Politici a.d" Miodrag Obradović rekao je novinarima da zaposleni nisu dobili jednu i po platu i da pored isplate tih dugovanja oni traže i da svi koji su to preduzeće doveli na ivicu stečaja odgovaraju.

"Ako ovaj zahtev ne bude ispunjen mi ćemo organizovati potpunu obustavu rada. To znači, između ostalog, da neće biti štampanja dnevnih listova "Politika" i "Kurir", napomenuo je Obradović.

Obradović je dodao da zaposleni iz svih delova "Politike" od vlade zahtevaju da smeni zastupnika državnog kapitala koga je imenovala i da aktivno učestvuje u rešavanju problema.

"Ne želimo da se, kao do sada, nanosi nenadoknadiva šteta nečemu što je temelj srpskog društva. Ako se ogluše o naše zahteve organizovaćemo široku društvenu akciju za spas Politike od propadanja", poručio je Obradović.

Grasi: Štamparija ne može da naplati dugovanja

Među okupljenima je bio i generalno direktor "Politike a.d" Zefirino Grasi, koji je rekao da podržava zahteve zaposlenih da im bude isplaćeno ono što su zaradili.

"Štamparija, koja je stub 'Politike' u finansijskom smislu, radi punim kapacitetom, ali ne može da naplati svoja dugovanja. Pored toga na red je došla i otplata kredita, uzimanih za kupovinu opreme i to je nešto što 'Politika a.d' ne može da izvede bez pomoći države", istakao je Grasi.

Prema njegovim rečima, ove godine počela je otplata kredita od sedam miliona evra podignutog u Komercijalnoj banci.

Grasi je dodao i da "Politika a.d" traži pomoć od vlade, jer je država većinski vlasnik kompanije, ali i ocenio da je ovo nezgodan trenutak, jer tehnička vlada nema kapaciteta da im izađe u susret, a nova još nije formirana.

"Nemački VAC ponudio je 'Politici a.d', koja je vlasnik 50 odsto kompanije "Politika novine i magazini", da otkupi i VAC-ov udeo u vlasništvu, ali da je VAC, pošto nije dobio odgovor u roku od 30 dana, svoj udeo prodao kompaniji "Ist media group" iz Moskve", podsetio je Grasi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.