Protest protiv smena u školama

Izvor: RTS, 28.Jan.2014, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest protiv smena u školama

Predstavnici Udruženja roditelja đaka i nekoliko desetina Šapčana protestovali su ispred OŠ "Janko Veselinović" zbog najave smenskog rada u šabačkim osnovnim školama. Peticiju protiv uvođenja smena potpisalo je oko 7.000 građana.

Zbog najave ponovno promena smena u osnovnim školama, koje su prošlog novembra uz podršku lokalne uprave ukinule smenski rad,  Udruženje roditelja šabačkih đaka "Fah" organizovalo protest.

Oni traže da šabački režim, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se primenjuje poslednjih godina, ostane isti, da prvaci uvek

idu od 13 časova, a učenici starijih odeljenja pre podne na nastavu. Protiv naizmeničnih promena smena izjasnilo se peticjom oko 7.000 građana. Zbog obavezujućeg zakona tražili su da se proveri ustavnost spornog člana, žalili se i zaštitniku građana.

Nećemo odustati od zahteva za ukidanje smenskog rada, kažu u šabačkom  udruženju roditelja đaka, okupljeni na protestu povodom najave ponovnog uvođenja smena u osnovnim školama.

"Ovo je nedopustivo i sramotno što se neko poigrava sa našom decom, prvo su iz ministarstva na naše zahteve odgovorili pozitivno, a nakon nekog vremena daju oprečne odgovore", kaže Mirjana Negovanović iz Udruženja roditelja đaka "Fah" u Šapcu.

Na probleme zbog smenskog rada ukazali su i prosvetni radnici i  roditelji.

"Kad smo promenili sledećeg meseca smenu rapidna je razlika, do velikog odmora nisu se probudili, nisu skoncentrisani, gladni su ne znaju šta će od sebe tako da sam primetio veliku razliku što se tiče njihovog napredovanja", kaže Dragan Mitrić, učitelj OŠ "Stojan Novaković".

"Starije generacije kada idu popodne nemaju vremena nizašta, ceo dan im je upropašten, jer imaju sedam osam časova, nemaju vremena ni za učenje ni za sebe", kaže Željko Pantelić, roditelj.

Ljiljana Perić, roditelj kaže da je njeno dete peti razred, da se vraća u pola osam autobusom po mraku kući.

"Ja sam zabrinuta jako, čeka sat i po autobus jer nema linije koja bi ga prevezla nazad", dodaje ona.

Pored brige za osnovce udruženje je stalo u zaštitu Šabačke Gimnazije kojoj su ukinuta dva odeljenja.

"Deca su izuzetno zainteresovana, prošle godine smo imali mogućnost da upišemo dva odeljenja kojima je to bila prva želja informatički smer, a u društvenom smeru se uvek prijavljuju najbolji đaci, kolege su zabrinuti zbog mogućnosti da ostanu bez posla", kaže Marijana Isaković, profesor u Šabačkoj gimnaziji.

Protest su organizovali ispred škole čija je direktorica predsednica aktiva direktora, jer je ona, kako kažu, spona sa školskom upravom koja je u Valjevu.

Zahtev za ukidanje smena podržan sa potpisima 7.000 građana, konačno će ističu, moći da prezentuju i ministru prosvete. Sastanak je zakazan za 4. februar.

rts.sabac@rts.rs

+381 15 353 269

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.