Protest poljoprivrednika u Mačvi

Izvor: RTS, 13.Mar.2015, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest poljoprivrednika u Mačvi

Iako su predstavnici poljoprivrednih udruženja, posle dogovora da će Vlada uvesti zaštitne mere prilikom uvoza mleka i svinja, odložili proteste, poljoprivrednici u Mačvi blokirali su put Šabac-Loznica.
Nezadovoljni stanjem u poljoprivredi i cenom svinja, okupljeni stočari u centru Slepčevića, od države su zatražili hitan otkup viška tovljnika.

"Problem je što je jeftina svinja, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sve otišlo, a svinje dole. Pre deset godina sam dao svinje po 200 dinara", kaže Milutin Đukić iz Dublja.
"Svinje su 120-130 dinara, a realno bi trebalo da budu 170-180 dinara", kaže Slobodan Mašić iz Dublja.
Poljoprivrednici tvrde da je problem na tržištu nastao zbog nekontrolisanog uvoza mesa lošeg kvaliteta.
"To je preplavilo naše tržište, prošle godine 25 hiljada tona je uvežen tog mesa, problem je uvoz svinja koje su hranjene genetski modifikovanom sojom. Naše svinje nisu hranjene GMO sačmom", kaže Mirko Đukić iz Dublje.
Dodaju i da im ne odgovara zamena tovljenika za kukuruz, koju je predložilo Ministarstvo.
"To nam nikako ne odgovara, kukuruza imamo, mi sa tim kukuruzom ne možemo da platimo struju, ni telefon, ni đubrivo da kupimo, setva ide, kukuruza imamo, nama trebaju pare", kaže Nebojša Đukić iz Dublja.
Prema procenama Udruženja uzgajivača svinja, trenutno samo u Mačvi ima više od 50 hiljada tovljenika koje nema kod da kupi.
"Razumemo trenutni problem uzgajivača svinja, i mi smo u prethodnom periodu u stalnom kontaktu sa njima. Oni imaju zahtev koji nije realan, oni hoće da se napravi ograničenje, da se zabrani uvoz, svih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, tako da on nije realan, nije objektivan iz prostog razloga što smo mi potpisali status o sporazumu pridruživanja", kaže Snežana Bogosavljević Bošković, ministarka poljoprivrede.
Pored uzgajivača svinja, u Mačvi su protestovali i proizvođači mleka i duvana.
"Samo kupuju od ovih što daju 40-50 kila, a ja što imam deset kila ne mogu da dam ništa, ja treba da crknem, a onaj treba da živi, tera nas da se udružimo, a kako kad je to sve razjedinjeno", kaže Radenko Dokić iz Slepčevića.
"Naši zahtevi su ispalata proizvodnje za 2014. godinu, koja još uvek nije isplaćena, proizvođača u Mačvi ima preko 200, količina novca koja proizvođačima nije isplaćena je oko pet miliona evra", kaže Slobodan Ranković.
Ukoliko im se ne ispune zahtevi, okupljeni poljoprivrednici su poručili da će radikalizovati proteste, i potpuno blokirati puteve.
rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.