Protest otpuštenih boraca OS BiH

Izvor: IstocnoSarajevo.net, 17.Feb.2011, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest otpuštenih boraca OS BiH

U znak nezadovoljstva što ministar finansija BiH Dragan Vrankić nije potpisao protokol o refundiranju novca za njihovo penzionisanje, u Sarajevu protestuju otpušteni pripadnici OS BIH.
Više stotina vojnika koji su u prošloj godini otpušteni iz službe u Oružanim snagama BiH okupilo se danas ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH na mirnim protestima kako bi iskazali nezadovoljstvo što im nije omogućeno penzionisanje.

Od nadležnih, u prvom redu Ministarstva finansija >> Pročitaj celu vest na sajtu IstocnoSarajevo.net << i Ministarstva odbrane BiH, otpušteni vojnici traže da im se omogući penzionisanje i isplata otpremnina, a ukoliko im zahtjevi ne budu ispunjeni, ponovili su mogućnost blokiranja održavanja Svjetskog vojnog prvenstva u skijanju, krajem februara u Sarajevu.

Organizator protesta Senad Hubijer izjavio je da je u prošloj godini iz Oružanih snaga BiH otpušten 1 801 vojnik, od kojih 1 369 ispunjava uslove za prijevremeno penzionisanje.

"Za otpuštene pripadnike Oružanih snaga u prosjeku su uplaćene 24 godine penzionog staža penzionim fondovima Republike Srpske i Federacije BiH, tako da bi za isplatu penzija otpuštenim vojnicima iz Buxeta BiH godišnje trebalo entitetskim fondovima da se refundira razlika od 1,65 miliona KM", precizirao je Hubijer.

On je dodao da vojnicima koji ispunjavaju uslove za penzionisanje poslodavac, u ovom slučaju Ministarstvo odbrane BiH, treba da isplati i otpremninu u visini šest prosječnih plata u šest posljednjih mjeseci službe, odnosno 4.200 KM.

Delegacija otpuštenih pripadnika Oružanih snaga BiH danas bi u Sarajevu o navedenim problemima trebalo da razgovara sa savjetnicima bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH, dok iz Kabineta predsjedavajućeg Nebojše Radmanovića još čekaju da im potvrde da li će neko prisustvovati tom sastanku.

Nakon sastanka u Predsjedništvu, otpušteni pripadnici Oružanih snaga sastaće se i sa zamjenikom ministra finansija i trezora BiH Fuadom Kasumovićem, koji im je ranije, prema Hubijerovim riječima, obećao da će do 19. februara riješiti imaju li pravo na otpremnine.

Otpušteni vojnik Slavenko Dodig istakao je da on i njegove kolege zahtijevaju da se ispoštuju izmjene i dopune Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, koji je stupio na snagu u septembru prošle godine, odnosno da se oni koji imaju uslove upute u penziju i da im se isplate otpremnine.

Darko Topić iz Prijedora (39), jedan je od bivših pripadnika Oružanih snaga BiH koji danas protestuju pred Parlamentarnom skupštinom. Ukazujući na loše prilike na tržištu rada, Topić je istakao da su se otpušteni vojnici pridružili masi nezaposlenih, sa slabim izgledima na zaposlenje.

Sam Topić ima 27 godina uplaćenog penzionog staža i svojom platom izdržavao je četvoročlanu porodicu.

Okupljeni vojnici traže od ministra finansija BiH Dragana Vrankića da potpiše protokol o refundiranju novca entitetskim fondovima PIO za njihovo penzionisanje, a o svojim narednim potezima, među kojima je i blokada Svjetskog vojnog prvenstva u skijanju, odlučiće u zavisnosti od rezultata današnjih razgovora.
Izvor: RTRS

Nastavak na IstocnoSarajevo.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta IstocnoSarajevo.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta IstocnoSarajevo.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.