Protest opozicije u Beogradu, ispred Pinka žurka! VIDEO

Izvor: Mondo, 06.Apr.2019, 17:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest opozicije u Beogradu, ispred Pinka žurka! VIDEO

Protest opozicije "1 od 5 miliona", 18. po redu, održan je večeras u Beogradu. Demonstranti na Trgu Republike odneli zaštitne ograde i stavili ih ispred Skupštine grada. Željko Mitrović napravio žurku ispred Pinka.

Foto: MONDO/D. Pašić

Učesnici protesta, predvođeni opozicionim liderima, sa Trga Republike su uklonili i odneli sve zaštitne ograde koje su tu postavljene zbog radova. Prethodno su uklonili i sve ograde u Kolarčevoj ulici. Kolona demonstranata >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << potom se uputila ka Skupštini grada, ispred  koje su i postavili ograde koje su poneli.

Današnja šetnja trebalo je da ide Ulicom kneza Miloša, preko Bulevara vojvode Putnika i Bulevara kneza Aleksandra do zgrade televizije Pink, ali trasa je u poslednjem trenutku promenjena.

Milena Ivanović: Uvreda

Udovica ubijenog Olivera Ivanovića, Milena, osudila je polaganje venca ispred televizije Pink, rekavši da je strašno što se nastavlja zloupotreba njegovog lika i dela. "Ovo doživljavam kao uvredu i smatram da se pravda i istina traže na drugačiji način", ocenila je za Pink.rs

Organizatori su saopštili da će od Vlade Srbije prošetati do Trga Republike, a ne do "ružičaste televizije" i da šetnja do Pinka nije stvarno nije ni bila planirana. Međutim, posle odnošenja zaštitnih ograda, šetnja je nenajavljeno nastavljena ka zgradi Skupštine Beograda gde su demonstranti postavili ograde.



Posle govora Nikole Jovanovića, odbornika u gradskoj skupštini i člana opozicione Narodne stranke, demonstranti su se razišli, a novo okupljanje najavljeno je za 13. april, na koje su pozvali i demontsrante iz cele Srbije.

Sam početak protesta obeležilo je iznenađenje...

Umesto odlaska svih demonstranata - do Pinka su nešto pre 18 sati otišli lideri opozicije. Reporter Monda javio je da su se ispred TV Pink pojavili Boško Obradović, Borko Stefanović, Zoran Lutovac, Vuk Jeremić i Dragan Đilas, da su "položili venac" na kojem je pisalo "Obećavamo saznaćemo ko te nanišanio spotom na Pinku", uz fotografiju Olivera Ivanovića. i potom otišli.

Naši reporteri javili su da su ispred te televizije na banderama izlepljeni plakati “Stop nasilju”, a da je kod ulaza u Pink postavljena i cvetna bina i ozvučenje.

Na samoj zgradi postavljene su poruke "Điki, vrati nam pare, radnici Pinka", "Nikad više Goca Uzelac" i "Stop nasilju - samo ljubav"...

Napisane su i ove poruke:

Foto: MONDO, D. Pašić

DJ ŽEKS za pultom...

Ispred Pink televizije u toku je "žurka", kojom su menadžment i zaposleni nameravali da "dočekaju" učesnike protesta.

Zaposleni, ispred samog ulaza u zgradu, plešu uz hitove svetske dens scene.

Vlasnik Pinka Željko Mitrović lično pušta muziku na prvom spratu zgrade.

O dešavanjima se oglasila i press služba te televizije:

"Poučen iskustvom kada su protestanti nasilno upali u zgradu Radio-televizije Srbije, Željko je rečenicom Stop nasilju, samo ljubav, ali i organizovanim zabavnim programom za radnike na televiziji, kao i za učesnike protesta, želeo da pokaže da se nasilnim putem ništa ne može postići i da će na takve napade uvek odgovarati muzikom i nenasilno. Na ovaj način, Željko Mitrović i zaposleni na TV Pink su simbolično ukazali na to da nikada više ne sme da se ponovi takav vid nasilja nad novinarima i novinarkama, ne samo TV Pink, već svih medija.



Izvor: MONDO

Zahvaljujući ovakvom pristupu Željka Mitrovića, i odličnom programu koji je ponudio ne samo zaposlenima, već i protestantima i pristalicama Saveza za Srbiju, današnja žurka će se verovatno odužiti dugo u noć. Na kraju se samo pitamo da li će nakon današnjeg uspešnog di-džej seta, vlasnik i glavni i odgovorni urednik TV Pink razmisliti o usavršavanju u ovoj profesiji i da li ćemo ponovo imati priliku da čujemo di-džej Žeksa za pultom.", piše u saopštenju TV Pink.

Na ovaj način, Mitrović je, kažu, poslao jasnu poruku da nikada neće na ovakve napade odgovarati nasiljem, već muzikom i humorom. "Zaposleni TV Pink nastavljaju sa slavljem"...

Evo i kako ono izgleda:

Izvor: TV Pink

Izvor: TV Pink

Nakon odlaska lidera opozicije predsednik Udruženja nestalih i kidnapovanih sa Kosova i Metohije, Simo Spasić prekrio je venac transparentom na kojem piše "Režim DS, DSS, i DOS-a oslobodio 2108 šiptarskih terorista".

"OPOZICIJA NIKADA STVARNO NIJE PLANIRALA PINK"

Posle okupljanja ispred Vlade Srbije, demonstranti su krenuli u šetnju ka Trgu. Njima su se pridružilii  i studenti koji su krenuli od Studentskog grada na Novom Beogradu.

Učesnicima protesta obratio se glumac i funkcioner DS Branislav Lečić koji je rekao:

"Glasno ću se nasmejati Željku Mitroviću i Pinku, jer je naseo i spremio plaćenike

da izazovu sukobe".

On je poručio i da opozicija nikada nije stvarno planirala odlazak do zgrade TV Pink.

"Nismo naivni. Pobedićemo idejom i dostojanstvom. Nećemo dozvoliti da iko strada", rekao je Lečić na početku protesta "Jedan od pet miliona" ispred zgrade Vlade Srbije.

On tvrdi i da su u zgradi Pinka i policajci u civilu.

Sa učesnicima protesta susrela se u jednom momentu litija za spas Valjevske Gračanice, koji svake subote šetaju ulicama Beograda.

Učesnici protesta pomerili su se u jednu traku i propustili učesnike litije koji su pored njih u suprotnom pravcu prošli sa transparentima za spas potopljenog manastira, pevajući himnu svetom Savi.

Muzika koja se emituje sa kamiona koji prati demonstrante utišana je dok je prolazila litija.

Kada je kolona stigla do Trga, opozicioni lideri predvodili su uklanjanje ograda oko gradilišta, a potom su se uputili ka Skuptini Beograda.

Tu je večerašnji protest i okončan.

ŠETNJA OD STUDENJAKA

Kolona studenata koja je stigla sa Novog Beograda nosila je transparent "Studenti ne ćute - 1 od 5 miliona". Njima su se kod Studentskog grada obratili pisac Marko Vidojković, profesor Oliver Tošković i student Andrija Jovanović.

Vidojković je pozvao studente da razmisle da li žele da po završetku studija napuste zemlju i da se oproste od nje tako lako i brzo, a i ako odu, kaže on, "neće moći da se otarase užasa iz Srbije, jer će preko ineterneta moći da prate sve što se dešava".

Dodao je da studenti imaju prirodnu odgovornost da budu "kontrolori" u društvu, a dovoljno je, kaže Vidojković, da ima "dvoje-troje osvešćenih na fakultetu, pa da se pokrene lavina promena".

Profesor Oliver Tošković rekao je da država smanjuje autonomiju univerziteta, da se menja zakon o visokom obrazovanju, da je komisija za akreditaciju fakulteta "demolirana".

On je upitao zašto opozicija zbog celokupne situacije nije ranije odustala od izbora.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je tokom posete Braničevskom okrugu govorio o opozicionim protestima, ali i mitinzima koje će narednih dana organizovati SNS. Evo šta je rekao:

Na mitinzima SNS nema rulje"Pada rejting onih koji hoće na ulici da dođu na vlast"

Pre tri nedelje na opozicionom protestima izbili su incidenti kada su demonstranti, predvođeni liderima opozicije, upali u zgradu Radio-televizije Srbije.

Prvi protesti su inicijalno organizovani zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista, kada je zatraženo "da vlast prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronađu nalogodavci napada". Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu.

Ranije su upućena tri zahteva Vladi i predsedniku - da se otkriju nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, ko je pokušao da ubije Borka Stefanovića i da javnost sazna ko je pokušao da ubije novinara Milana Jovanovića.

Kasnije su dodati i ovi zahtevi: ostavke predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, predsednice Narodne skupštine Maje Gojković, ministra policije Nebojše Stefanovića, kao i generalnog direktora RTS Dragana Bujoševića.  Traže i "minimum 6 do 9 meseci slobodnih medija pre raspisivanja bilo kakvih izbora".

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.