Protest mora da prestane; napeto u Otavi - vanredno stanje još traje FOTO

Izvor: B92, 08.Feb.2022, 19:50

"Protest mora da prestane"; napeto u Otavi - vanredno stanje još traje FOTO

Otava -- Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je da protesti zbog kovid mera moraju da prestanu.

"Kanađani su šokirani i zgroženi ponašanjem nekih demonstranata, bilo je vandalizma i rasnog zlostavljanja, zbog svega ovoga ovaj protest kamiondžija koji su paralisali Otavu mora da prestane", rekao je kanadski premijer Džastin Trudo.

Pet stotina kamiona već dve nedelje blokira glavni grad u kojem je proglašeno vanredno stanje, a vozači protestuju zbog obavezne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vakcinacije protiv kovida. Vozila su paralisala centar Otave, zbog čega su mnoga lokalna preduzeća ostala zatvorena.

Stanovnici su već na ivici nerava zbog stalnog trubljenja kamiona, a čini se da je pravda u ovom slučaju i dalje na njihovoj strani – naime, u ponedeljak je sudija u Otavi presudio da kamiondžije moraju da prestanu da trube deset dana, piše BBC.

"Odradili su protest i odavno ih je trebalo poslati kući", rekao je Dejvid, vlasnik lokalne kompanije.

Iako je većina dosadašnjih protesta bila mirna, policija je zabrinuta zbog ekstremističke retorike krajnje desničarskih pojedinaca. Pored pritužbi na rasno i homofobično zlostavljanje, izloženi su nacistički simboli, a vlasti istražuju više od 60 incidenata, uključujući navodne zločine iz mržnje i materijalnu štetu.

"Želim da budem vrlo jasan – nećemo se plašiti onih koji vređaju i zlostavljaju radnike malih preduzeća i kradu hranu beskućnicima. Nećemo klečati pred onima koji vijore rasističke zastave, nećemo kleknuti pred onima koji se bave vandalizmom ili sramote sećanje na naše branioce", rekao je Trudo u ponedeljak u Donjem domu kanadskog parlamenta.

Podsetimo, gradonačelnik Otave Džim Votson u nedelju je proglasio vanredno stanje u prestonici, rekavši da su protesti "izmakli kontroli". On je zatražio od savezne vlade da pošalje još 1.800 policajaca da pomognu u obuzdavanju demonstranata.

Protesti su se u međuvremenu proširili na nekoliko drugih kanadskih gradova, uključujući Toronto i Vankuver. Reli skupovi su takođe održani u glavnom gradu Novog Zelanda Velingtonu i Kanberi u Australiji.

Prošlog vikenda policija je zaplenila hiljade galona goriva i limenki propana od vozača kamiona u Otavi i upozorila da bi svako ko bude uhvaćen u hvatanju zaliha, uključujući osnovne potrepštine kao što su hrana i toalet-papir, mogao da bude uhapšen.

"Nastavljamo da 'agresivno lovimo' sve pojedince ili organizacije koje finansiraju ovaj protest", rekao je šef policije Piter Sloli. Inače, sajt GoFundMe, preko kojeg je prikupljeno 10 miliona kanadskih dolara, u međuvremenu je zatvoren, a sve donacije su "zamrznute".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.