Protest kuršumlijskih profesora i građana

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Avg.2018, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest kuršumlijskih profesora i građana

Nekoliko stotina građana Kuršumlije, na čelu s profesorima kuršumlijskih srednjih škola, danas je protestvovalo u centru tog grada nezadovoljni odlukom Vlade Srbije o ukidanju dve škole, i novim nazivima novoformiranih škola.

Profesori i zaposleni u kuršumlijskoj Gimnaziji i Ekonomskoj školi poručili da će odbraniti identitet kuršumlijskih škola.

Profesorka u kuršumlijskoj Milija Jevremović je okupljenim đacima, roditeljima, profesorima i građanima Kuršumlije >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << kazala da su se danas složno okupili svi profesori i njihovi đaci, kao i roditelji, da izraze nezadovoljstvo što je Vlada Srbije naprasno donela odluku o ukidanju kuršumlijskih škola i formiranju novih pod nazivom koji nosi ime Podujevo.

"Upućivali smo zahteve da se iz imena kuršumlijskih škola izbaci ime Podujeva, ali oni to nisu hteli. Mi ne želimo takvo ime i to je razlog protesta. Nećemo odustajati dok se naš zahtev ne ispuni, jer želimo da sačuvamo ; identitet naših škola", kazala je Jevremovićeva.

Inače, Vlada Srbije je ukinula kuršumlijsku Gimnaziju i Ekonomsku školu, kao i dve srednje škole, koje su bile privremeno izmeštena iz Podujeva u Kuršumliju. Zatim je formirala dve nove, sa novim nazivima "Kuršumlijsko-podujevska Gimnazija" i "Kuršumlijsko-podujevsko ekonomsko tehnička škola".

Okupljenima se obratio i direktor pudujevske tehničke škole Ćaslav Bojović, koji je rekao da je u više navrata upozoravao predstavnike Ministarstva prosvete da ne donose takvu odluku.

"Rekao sam im da ne pucaju u najslabije. Pucate u jug Srbije. Pucate u pogranični deo, ali nisu imali sluha. Doneli su sramnu odluku, i to u vreme godišnjih odmora, mislili da niko neće da ustane i da se pobuni", kazao je Bojović.

Građani, ali i profesori strahuju da sporna odluka ima drugu političku pozadinu. Profesorka Prava u kuršumlijskoj Gimnaziji Biljana Savić kaže da je neshvatljivo školi u Kuršumliji dodavati ime grada sa Kosova.

"Ne razumemo šta je suština toga, ako je sedište škole u Kuršumliji, zašto dodavati konotacije po pitanju geografskog obeležja", kazla je Biljana Savić.

U organizacionom odboru kuršumlijske Gimnazije i Ekonomske škole smatraju da je vraćanje starog naziva kuršumlijskih škola bitno za identitet i samog grada Kuršumlije, pa najavljuju da neće odustati od zahteva.

"Protest će se nastaviti i ići ćemo do kraja u realizaciji našeg zahteva da se iz imena škola izbaci Podujevo i ostane naziv Kuršumlija", kazala je Milija Jevremović.

Protest u Kuršumliji su obezbeđivali pripadnici policije, a završio se protestnom šetnjom centralnim gradskim ulicama.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Protest profesora i građana u Kuršumliji zbog odluke Vlade

Izvor: N1 televizija, 30.Avg.2018

Nekoliko stotina građana Kuršumlije, na čelu s profesorima kuršumlijskih srednjih škola, protestovalo je u centru tog grada nezadovoljni odlukom Vlade Srbije o ukidanju dve škole i novim nazivima novoformiranih škola...Profesori i zaposleni u kuršumlijskoj Gimnaziji i Ekonomskoj školi poručili...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.