Protest hiljada ultraortodoksnih Jevreje protiv regrutacije u verske škole

Izvor: Blic, 16.Maj.2013, 23:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest hiljada ultraortodoksnih Jevreje protiv regrutacije u verske škole

Oko 30.000 ultraortodoksnih Jevreja okupilo se danas ispred vojnog centra za regrutaciju u Jerusalimu, u jednom kvartu gde oni žive, da protestuje protiv plana vlade da regrutuje polaznike verskih škola.

Jake snage izraelske policije spremile su se da ih spreče da uđu u centar, javljaju izraelski mediji.

Policijski portparol Miki Rojenfeld je rekao za AFP da demonstranti bacaju kamenice na bezbednjake, ali nema izveštaja o hapšenju.

Demonstranti su se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << takođe molili i uzvikivali da je Tora iznad svega, aludirajići na jevrejsko versko pravo i da armija neće pozivati učenike ješiva, verskih škola.

Protest su podstakli rabini povezani s ekstreminim frakcijama ultraortodoksnih. Neki od najčuvenijih rabina u Izraelu su se udržali od učešsća, uprkos pokušajima da se i oni pridruže.

Ranije danas deljeni su leci s pozivom na demonstracije. Pozivi su objavljeni i u novinama ultraortodoksnih Jevreja. Navedeno je da javnost treba da izađe protestuje protiv vlasti koja se čini odlučnom da eliminise i napusti religiju i Toru u Izraelu, da dekret od regrutaciji visi nad glavama svetih ljudi i da se odlučuje kako da se svi mladi prime u izraelsku armiju, što je neprihvatljivo i u osnovi zabranjeno.

Rabin Šmuel Aurbah, jedan od organizatora, pozvao je javnost da se brani od verskog progona, koji teži da iskoreni Toru iz Izraela, ali je poručio da to neće proći.

- Nećemo predahnuti, ni ćutati, dok uz božju pomoć ne poništimo sve te dekrete - poručio je on.

Demonstracije se održavaju u vreme kada komitet zadužen za novi zakon o regrutaciji priprema propis koji će zameniti stari na osnovu koga su učenici verskih škola bili oslobođeni armije.

Sekularni Izraelci odavno se zalažu da breme obaveznog služenja armije, koje je do sada trajalo tri godine za muškarace i dve za žene, podele pođednako svi građani jevrejske države. Međutim, hiljade ultraortodoksnih je trenutno oslobođeno armije, jer je upisano u ješive.

Njihovoj regrutaciji se najviše protive dve ultraortodoksne partije, Šas i Ujedinjena Tora judaizam koje nisu u novoj vladi. Ultraortodoksni rabini smatraju da su verske studije njihovih učenika prioritet.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Protest hiljada ultraortodoksnih Jevreja protiv regrutacije u verske škole

Izvor: Blic, 17.Maj.2013, 08:48

Oko 30.000 ultraortodoksnih Jevreja okupilo se danas ispred vojnog centra za regrutaciju u Jerusalimu, u jednom kvartu gde oni žive, da protestuje protiv plana vlade da regrutuje polaznike verskih škola...Jake snage izraelske policije spremile su se da ih spreče da uđu u centar, javljaju izraelski...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.