Protest desetina hiljada Egipćana na trgu Tahrir

Izvor: S media, 23.Dec.2011, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest desetina hiljada Egipćana na trgu Tahrir

Desetine hiljada Egipćana okupililo se na trgu Tahrir u Kairu, u znak protesta zbog nasilja nad demonstrantima, posle objavljivanja snimka vojnika koji tuku, šutiraju i vuku za kosu žene na protestima.

Demonstranti su nosili fotografije ljudi ubijenih u nasilnom suzbijanju protesta, koji su počeli prošle sedmice i u kojima je život izgubilo najmanje 17 ljudi, preneo je AP.

Snimak na kojem se vidi kako pripadnici snaga bezbednosti udaraju >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i zlostavljaju žene koje leže na zemlji izazvao je zaprepašćenje i ogorčenje mnogih u Egiptu, ali i širom sveta, odakle su stigle oštre kritike.

U četvrti Abasi, u drugom kraju Kaira, istovremeno je održan skup u znak podrške vojsci, koja i dalje uživa veliki ugled u toj severnoafričkoj državi. Na kontramitingu se okupilo nekoliko hiljada ljudi.

Egipat: U sukobima vojske i opozicije 17 mrtvih

Egipat: Pogledajte žestoke sukobe policije i demonstranata (VIDEO)

Egipatski general: Demonstrante spaliti u Hitlerovim pećima!!!

Egipćani su i dalje podeljeni, što potvrduju sukobi vojske i demonstranata koji zahtevaju civilnu vladu.

Posle svrgavanja Hosnija Mubaraka u februaru, zemljom upravlja vojni savet, na čijem je čelu feldmaršal Husein Tantavi.

Generali su obećali da će do kraja juna 2012. godine preneti vlast na izabranog predsednika, ali su upozorili i da neće tolerisati proteste "čiji je cilj rušenje države".

(Tanjug)FOTO:AP/Beta

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.