Protest advokata, Čas ćutanja pred Vladom

Izvor: RTS, 14.Okt.2014, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest advokata, "Čas ćutanja" pred Vladom

Nekoliko desetina advokata protestovalo je ispred zgrade Vlade Srbije zbog nerešavanja njihovih zahteva u vezi sa nadležnostima javnih beležnika, a svoj protest su nazvali "Čas ćutanja". Advokatska komora Beograda traži prijem svojih predstavnika kod premijera Srbije Aleksandra Vučića radi postizanja dogovora o zahtevima advokature.

Advokat iz Beograda Dušan Bratić rekao je novinarima da su se advokati okupili jer žele da njihove probleme reši predsednik Vlade Aleksandar >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vučić, prenosi Tanjug.

"Advokatura je simbol slobode i oslobođenja, a ne instrumentalizovana delatnost kako bi to neko u našem društvu želeo da bude. Zato smo danas pred vratima predsednika Vlade, jer kada se stanje u jednom resoru Vlade nalazi u ritama i neredu, tada je predsednik Vlade dužan da stvar uzme u svoje ruke. To je motiv našeg okupljanja i dolazićemo svaki dan ovde da ćutimo", poručuje Bratić.

Prema njegovim rečima, u svakom društvu advokatura je simbol slobode i oslobođenja.

"Ako nama advokatima može bez borbe da se uzme ono što nam se sada uzima i na način na koji nam se uzima, sutra se ovom narodu može uzeti sve", smatra advokat Dušan Bratić.

Na pitanje o pregovorima advokatskih komora i Ministarstva pravde, Bratić navodi da ima puno poverenje u organe komora.

"Skupštine komora su donele odluke kakve su donele i mi ćemo na našim organima raspravljati o predlozima Ministarstva pravde, odnosno Vlade", ističe Bratić.

Nakon pregovora u petak između ministra pravde i predsednika advokatskih komora Beograda i Srbije načelno su usaglašene polazne osnove za dalje pregovore o zahtevima advokata. Međutim, usaglašene predloge nisu verifikovali protestni odbori komora.

Beogradski advokati traže prijem kod premijera

Advokatska komora Beograda saopštila je da će tražiti prijem svojih predstavnika kod predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića radi postizanja dogovora o zahtevima advokature, napominjući da su spremni da i dalje pregovaraju sa Ministarstvom pravde, ali pod "ravnopravnim uslovima", prenosi Tanjug.

Prijem kod premijera traži se jer je "otežana komunikacija" sa ministrom pravde Nikolom Selakovićem zbog njegovih istupa u medijima na štetu advokature, navodi se u saopštenju Upravnog odbora AKB.

Advokati takođe zahtevaju da se ubuduće vrši audio snimanje svakog sastanka sa predstavnicima vlasti i vođenje zapisnika sa potpisima prisustnih zbog, kako se navodi, dezinformacije koju je Ministarstvo pravde prenelo na svom sajtu da je postignut dogovor između predstavnika AKB i Advokatske komore Srbije sa Ministarstvom pravde.

"Advokatura je i dalje spremna na pregovore sa Ministarstvom pravde u cilju zaštite svojih profesionalnih interesa i građanskih prava, kao i zaštite prava građana u skladu sa pravilima profesije, ali pod ravnopravnim uslovima", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da advokati žele da rade kako bi obezbedili svoju profesionalnu i egzistenciju svojih porodica.

Upravni odbor AKB kritikuje vaninstitucionalno i samonicijativno sastajanje pojedinaca ili grupa advokata sa ministrom pravde bez znanja Komore, jer kako se navodi, takvi postupci mogu da imaju "nesagledivo štetne posledice po jedinstvo u advokaturi".

"Lična mišljenja se ne mogu smatrati stavom najviših organa advokatske komore a to su Skupština, Kongres, Upravni odbori", napominje se u saopštenju.

Beogradski advokati štrajkuju od 10. septembra, a kolege iz cele Srbije su im se pridružile nedelju dana kasnije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Advokati traže prijem kod premijera

Izvor: Press, 14.Okt.2014

Advokatska komora Beograda saopštila je danas da će tražiti prijem svojih predstavnika kod predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića radi postizanja dogovora o zahtevima advokature, napominjući da su spremni da i dalje pregovaraju sa Ministarstvom pravde, ali pod "ravnopravnim uslovima". ...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.