Protest: Srbi ni za Božić ne mogu u Đakovicu

Izvor: Mondo, 04.Jan.2019, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest: Srbi ni za Božić ne mogu u Đakovicu

Raseljeni Srbi iz Đakovice ni predstojeći Badnji dan ni Božić neće moći da dočekaju u svom gradu, jer je pokret "Samoopredeljenje" najavio protest za 6. januar.

Foto: Mondo/Goran Sivački Ilustracija

  To za politiku kaže predsednik Udruženja raseljenih Đakovčana Đokica Stanojević.

Ovo će biti druga godina kako je raseljenim Đakovčanima onemogućeno da posete grad na Badnji dan, iz koga je 8.000 Srba i Crnogoraca nasilno proterano 1999. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << godine, napominje list.

U gradu su sada ostale samo tri monahinje u manstiru Uspenje Presvete Bogorodice.

Prošle nedelje upokojila se četvrta monahinja, Nadežda Isailović, a iz bezbednosnih razloga više stotina Đakovčana nije bilo u mogućnosti da dođe na njenu sahranu.

"Iz Samoopredeljenja su i na ovaj Badnji dan najavili demonstracije. Mimoza Šalja koja organizuje proteste javno je pozvala Albance, zemljake, da se pridruže u nedelju 6. januara u 8.00 sati. Na sve ovo ćute privremen vlasti u Prištini, ćuti međunarodna zajednica, šefovi kancerlarija u Prištini, ćuti svet", kaze za "Politiku" Stanojević.

Albanaci blokirali pristup manastiru u Đakovici

On pita zar ne mogu ni u crkvu da odu, ni da posete svoje uzurpirane kuće.

"Hteli smo da idemo na sahranu Nadeždi Isailović, ali nismo hteli da naše dojučerasnje komsšije protumače da ih provociramo. Nama Đakovčanima ni na sahrane u svoj grad nije dozvoljeno da odemo", kaže Stanojević.

On napominje da su poslednji put bili u Đakovici 28. avgusta, ali da je grupa ekstremnih Albanaca iz grada autobus zasula kamenicama, što inace čine kada vide da se organizovano dolazi.

I sada za Badnji dan se mnogo Đakovčana prijavilo za odlazak, ali organizovano se neće ići.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Raseljeni Srbi ni za Božić ne mogu u Ðakovicu

Izvor: Vesti-online.com, 04.Jan.2019

Raseljeni Srbi iz Ðakovice ni predstojeći Badnji dan, ni Božić, neće moći da dočekaju u svom gradu, jer je pokret "Samoopredeljenje" najavio protest za 6. januar, kaže predsednik Udruzenja raseljenih Ðakovčana Ðokica Stanojević za današnju "Politiku"...Ovo će biti druga godina kako je raseljenim...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.