Izvor: B92, 25.Feb.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest Srba u Kosovskoj Mitrovici: "Ovo nije Teksas"

U severnom delu Kosovske Mitrovice u petak je odrzan protestni miting na kojem je nekoliko hiljada Srba izrazilo protivljenje nasilju i odlucnost da ostanu u gradu. Miting je protekao bez incidenata, a okupljenim gradjanima,, govorili su najvisi predstavnici Srpskog nacionalnog veca kosovsko-mitrovackog okruga. Demonstranti su nosili parole sa natpisima "Kfor, teror, horor", "Stop albanskom nasilju", "Ovo nije Teksas", "Jenki idite kuci", "Mi nismo naoruzani, proverite drugu stranu" i "Ko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je komandant Kfor - Ceku ili Rajhart?". Patrole medjunarodnih snaga bile su stacionirane u glavnoj i poprecnim ulicama. Jedan od ucesnika skupa, predsednik Srpskog nacionalnog veca Mitrovice Vuko Antonijevica za Radio B2-92 je govoreci o zahtevima protesta rekao: "Bio je to protest protiv nasilja - da se kaze i medjunarodnoj zajednici i Siptarima da mora da se stane sa reziranim nasiljem i da su Srbi reseni da ostanu u severnom delu grada pored svih nedaca koje ih prate ovih dana. Uputili smo medjunarodnoj zajednici apel da Srbe ne optuzuju za incidente. Srbi se u severnom delu samo brane i tu nema nikakvog uticaja vlast Slobodana Milosevica. Njima to treba kao izgovor da bi mogli da energicnije reaguju. Oni moraju jasno da kazu i Spitarima da mi ostajemo ovde - ako da Bog, a ja mislim dace".

Gospodin Antonijevic na pitanje B2-92 o tome koliko je pripadnika KFOR-a obezbedjivalo miting i kako su se ponasali prema demonstrantima, kaze: "Mere obezbedjenja su bile takve da su sprecavali da dolaze ljudi i iz same Mitrovice, a da ne govorim o tome da su blokirali sve prilaze Mitrovici iz pravca Leposavica, Zubinog Potoka i Zvecana, ali ljude niko nije mogao da zadrzi. Sto se tice ponasanja Kfora, ja moram da kazem da je taj pretres koji traje, sada premesten samo malo severnije, u selima u opstini Leposavic, na jedan neprimeren nacin, uz upotrebu sile. Oduzimaju cak i nekakve vrednosti, novac, prosto neshvatljivo. Mi sada pokusavamo da proverima istinitost informacija koje smo dobili - jedan je covek prijavio da su mu oduzeli 13.200 DEM", izjavio je Antonijevic.

On je dodao da za tri cetiri dana ocekuje nove napetosti na podrucju Mitrovice, slicne onima s pocetka nedelje, kada su u juznom delu grada demonstrirali Albanci, ali je dodao da Srbi nece odustati od borbe za ostanak u ovom gradu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.