Protest Ki Mun Banu

Izvor: B92, 29.Feb.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest Ki Mun Banu

Njujork, Beograd -- Vuk Jeremić uputio pismo generalnom sekretaru UN Ki Mun Banu kojim je uložen protest zbog formiranja Međunarodne upravljačke grupe za Kosovo.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić ukazao je da je formiranje ove Grupe učinjeno nelegalno, izvan mandata Saveta bezbednosti UN i naglasio da za Republiku Srbiju to predstavlja potpuno neprihvatljiv čin, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

U pismu se navodi da je jasno da formiranje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Grupe predstavlja očiglednu nameru da se zaobiđe Savet bezbednosti UN i Rezolucija 1244, kao i obesmisli uloga misije UNMIK kao jedinog tela koje na Kosovu i Metohiji ima pun legitimitet.

Jeremić je ponovio da Republika Srbija nikada nije dala saglasnost za uspostavljanje misije EULEKS na Kosovu i Metohiji, kao i da se zvanični Beograd protivi prenošenju bilo kakvih ovlašćenja sa UNMIK na EULEKS, ističući da je jedini legitimni autoritet za uspostavljanje međunarodnog prisustva na Kosovu i Metohiji Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Koštunica: Srbija priznaje samo UNMIK

I srpski premijer Vojislav Koštunica izjavio je danas da Srbija na Kosovu priznaje jedino misiju UNMIK-a, a da je misija EULEKS - nezakonita.

"Ono legaliteta što je sačuvano na Kosovu i Metohiji sadržano je u Rezolucuiji1244 i u civilnoj misiji UNMIK-a koja proizilazi iz te rezolucije", ukazao je Koštunica.

Odgovarajući na pitanje o slanju misije Evropske unije na Kosovo, Koštunica je naveo da će se Srbija zalagati da u pokrajini funkcioniše misija UNMIK-a, kao i za to da se ona osnaži i proširi.

Koštunica je dodao da će Srbija za povratak Kosova i Metohije u svoj ustavni poredak nastaviti da se bori mirnim putem, a da svako pribegavanje nasilnim sredstvima u toj borbi najviše šteti nastojanjima Beograda, a koristi "neprijateljima koji hoće da otmu Kosovo".

"Nastavićemo da se borimo kao što smo činili do sada i kao što poručujem da treba da činimo - mirnim putem, nenasiljem, jer oni koji su pokušali da nam 17. februara otrgnu Kosovo i Metohiju, posegnuli su za nasiljem. Na njihovo nasilje mi ćemo odgovoriti nenasiljem", rekao je Koštunica.

Čurkin: Misija EU nelegalna

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin ocenio da je misija koju EU planira da razmesti na Kosovu "nelegalna".

Čurkin je ponovio da na snazi ostaje Rezolucija 1244 Savet bezbednosti UN i da će UNMIK ostati na Kosovu. On je u četvrtak podsetio na izjavu generalnog sekretara UN Ki Mun Bana nakon proglašenja nezavisnosti Kosova 17. februara, kojom se dovodi u pitanje preuzimanje misije na Kosovu od Ujedinjenih nacija.

Ban je tada rekao da će, dok Savet bezbednosti UN ne donese novu odluku, UNMIK smatrati Rezoluciju 1244 "pravnim okvirom za svoj mandat" i da će "nastaviti da ostvaruje mandat u skladu s tim kako se budu okolnosti razvijale".

Čurkin je rekao novinarima da je izjava generalnog sekretara UN "vrlo važna" i dodao da je niko ne osporava u Savetu bezbednosti UN.

Ruski ambasador u UN naglasio je da Savet bezbednosti nije dao mandat misiji EU niti ju je odobrio i naveo da su izveštaji da je u toku preuzimanje misije od EU i rasprave o periodu tranzicije od 120 dana "vrlo uznemirujući".

"To deluje zbunjujuće na međunarodnu zajednicu i stanovništo Kosova, pošto, dozvolite mi da ponovim, kao što je rekao generalni sekretar, 1244 ostaje na snazi i UNMIK ostaje tamo sve dok i osim ako Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija ne donese novu odluku o tom pitanju - a to se neće desiti", rekao je Čurkin.

On je rekao da je to pitanje pokrenuo juče na sednici Saveta bezbednosti UN zatvorenoj za javnosti, pozivajući se na Rezoluciju 1244 i mandat misije EU.

"Na osnovu toga, zaključujem da je razmeštanje misije EU nelegalno i zato bilo koji pokušaj te misije da uzurpira funkcije UNMIK-a biće suprotne 1244", rekao je ruski diplomata.

On je dodao da niko u Savet bezbednosti UN nije prigovorio tome i ocenio da je to bio važan trenutak za Savet bezbednosti.

"Želeo bih da se nadam da smo postigli razumevanje koje će nam pomoći da otklonimo ovu pogrešnu percepciju u međunarodnoj zajednici i stanovištvu Kosova o tome šta se može desiti UNMIK-u i koju ulogu UNMIK ima i koju će nastaviti da ima na Kosovu", rekao je Čurkin.

Janjić: Nema saglasnosti u SB UN

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je za Jutarnji dnevnik Radija B92 da se na osnovu saopštenja generalnog sekretara UN Ki Mun Bana "može shvatiti da ne postoji saglasnost u Savetu bezbednosti da se UNMIK u potpunosti zameni misijom EU".

"U suštini, razlika je u tome što je mandat EULEKS-a suženiji od mandata UNMIK-a. Međutim, to znači da će biti nastavljeni razgovori i pregovori kako bi se našao neki modalitet i kompromis između pravno nedovoljne utemeljenosti misije EU odnosno njenog političkog prihvatanja od strane SB UN i realnog stanja potrebe UNMIK-a kao tranzicionog tela, koje je potrebno Evropskoj uniji, srpskoj zajednici, a verovatno i Albancima", kaže Janjić.

On dodaje da realno stanje ukazuje da će UNMIK ostati na Kosovu duže od predviđenog vremena.

"Realno stanje na terenu, potezi koje je Srbija već povukla u vidu stvaranja paralelnih institucija, kao i sporost Evropske unije izazvaće da se UNMIK zadrži duže od četiri meseca, kako piše u Ahtisarijevom planu. Politički dogovor u SB može biti, na primer, da UNMIK zadrži kancelariju u Njujorku ili da generalni sekretar imenuje specijalnog predstavnika koji će biti veza između SB i Pitera Fejta", rekao je on.

On dodaje da to ne znači da se Evropska unija povlači niti da se poništavaju donete odluke.

"To može da traje dugo. Procena koju prave strani eksperti i političari na Kosovu je da će misija Evropske unije biti prisutna tamo 15 godina, pa bi i UNMIK mogao toliko dugo da bude na Kosovu, u nekom obliku", kaže Janjić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.