Protest:Beograd - naučnici,u Novom Sadu za radnike

Izvor: Mondo, 22.Apr.2017, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest:Beograd - naučnici,u Novom Sadu za radnike

U Beogradu je održan protest nezadovoljnih građana i studenata, koji su se pridružili "Maršu za nauku", kojim su zahtevana veća izdvajanja za nauku. U Novom Sadu zahtevi za veća prava radnika, u Nišu 200 ljudi. Sutra nastavak.

Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Istraživači i naučni radnici pridružili su se danas u Beogradu protestu ispred zgrade SANU "Maršu za nauku", kakav se danas održava u više stotina gradova širom planete.

U svetu se tim protestima >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << zahtevaju bolji uslovi rada i veća sredstva za standard pripadnika "naučne zajednice" i za naučna istraživanja, ali ima i političkih zahteva, koji se odnose pre svega na kreiranje politika na osnovu naučnih dostignuća i argumenata.

Učesnici protesta u Beogradu, kako su rekli novinarima, okupili su se da bi ukazali na težak položaj nauke u našoj zemlji i na potrebu većeg izdvajanja države u te svrhe.

Naučni saradnik sa Filozofskog fakuleta Milena Rapajić je istakla da su se organizovali spontano, a jedan od ciljeva protesta, prema njenim rečima, je da se nauka približi narodu i da ne počiva samo na nivou interesnih grupa i pojedinaca.

Kako kaže, zalažu se, pored projektnog, i za institucionalno finansiranje naučnih istrtaživanja i projekata, a upozoprava da mladi zbog nemogućnosti da se bave onim za šta su se školovali sve češće rade na drugim poslovima ili napuštaju zemlju.

Na skupu je rečeno i da bi naučni radnici trebalo više da budu uključeni u kreiranje poltike države i društva.

Oni nose transparante "Bez buke nema nauke", "Marš za nauku, a ne marš nauko", "Inteligencijom protiv kiča, korupcije i Vučića", "Nauka je budućnost"...

Učesnicima "Marša za nauku" pridružila se i grupa učesnika protesta Protiv diktature sa svojim transparentima, pištaljkama i trubama.

Demonstranti su stigli do Krunske ulice i zaustavili se kod Muzeja Nikole Tesle, a potom nastavili do Slavije, a prošli su i pored Crkve svetog Marka i stigli do Doma Skupštine Srbije.

Današnji protest je završen, a sledeći je najavljen za sutra.

NOVI SAD: ZA VEĆA PRAVA RADNIKA

Oko hiljadu Novosađana okupilo se večeras u 18 sati ponovo na Trgu Republike u centru grada na 14. protestu Protiv diktature, nakon višednevne pauze zbog loših vremenskih prilika.

Učesnici protesta nose transparetne "Samo straha treba da se bojimo" i "Ne budi kukavica i preziri kukavice", kao i "Mali Alek pokljonio Trepču svojima".

U fokusu današnjeg, a kako je najavljeno i sutrašnjeg protesta, su radnička prava i loš položaj prosvete i obrazovanja u Srbiji.

Najavljeno je da će protesti biti nastavljeni sutra na istom mestu u isto vreme, a govoriće predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Dušan Kokot.

Ovim povodom deljeni su i flajeri koji najavljuju da je "I prosveta protiv diktature", a podseća se da su do sada proteste podržali "Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Forum beogradskih osnovnih škola".

Predstavnik Studentskog pokreta Novi Sad Miran Pogačar, na samom početku protesta poslao je poruku podrške i za današnji "Marš za nauku", i dodao da se marš održava u oko 40 zemalja, te da je važno što će se pridužiti i protestu Protiv diktature zbog toga što bez obrazovanja i nauke nema prosperiteta u društvu.

"Poruka marša je da pametniji ne popušta, i zato mi nećemo popustiti, već ćemo se boriti danas, sutra i svaki drugi dan", rekao je Pogačar.

On je kazao da je činjenica da su sindikati prosvete podržali proteste "pokazatelj da sindikati polako počinju da se pridružuju borbi", ali da bi trebalo to da čine što više i masovnije, i da je "ovo tek početak".

"Neki ljudi se boje, ali ne bi trebalo, jer jednom kada zajedno izađu u javnost i kada ih ona podrži, više niko neće smeti da ih ponižava i zastrašuje", dodao je Pogačar.

Učesnicima protesta i šetnje deljeni su primerci dnevnih novina Danas, a viđene su zastave Srbije, Studentskog pokreta Novi Sad, kao i crvene zastave.

Kolona prolazi kroz sam centar grada uzvikujući "Padni mi na grudi, Nebojša", "Dole vlast"...

NIŠ: PROTESTOVALO 200 LJUDI

Oko 200 Nišlija učestvovalo je večeras u protestu "Protiv diktature" i protestnoj šetnji centralnim niškim ulicama.

Uz zvuke pištaljki, vuvuzela i bubnjeva prošli su centralnim gradskim ulicama do Pravnog i Ekonomskog fakulteta, a potom otišli do Gradske kuće, povremeno simulirajući padanje u nesvest uz skandiranje "Onesvesti se".

Među učesnicima protesta i ove večeri bilo je najviše studenata, ali su im se pridružili i prosvetni radnici, bivši radnici propalih niških firmi i pojedini profesori Niškog univerziteta.

Najuporniji od njih najavili su da će protestovati sve dok se stanje u Srbiji i Nišu ne počne bitno menjati na bolje.

Oni su najavili i da će se sutra pridružiti kolegama iz Beograda i Novog Sada i ukazaće na težak položaj prosvetnih radnika.

Večerašnji protest Protiv diktature bio je 17. po redu u Nišu.

Za sutra u 18 časova najavljeno je novo okupljanje na Trgu kralja Milana.

......................

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.